Инвестициите в имоти днес носят между 5 и 6% доходност, съобщиха на пресконференция вчера от Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ). Повишеното търсене днес се основава на два основни факта - ниските лихви по депозитите, които карат хората да търсят други вложения за парите си, както и рекордно ниските нива на кредитирането, което дава достъп на все повече хора в страната до имотния пазар - чрез покупка за собствено ползване или инвестиции, казаха от браншовото сдружение.
При текущите нива на цените и наемите доходността от жилищен имот може да е от този порядък и в Русе, но това е по-скоро оптимистична оценка. Средната оферирана цена на двустаен апартамент според офертите в един от популярните сайтове за имоти е 37 хил. евро, а средният наем - 180 евро на месец. По тези числа доходността от отдаване на имота излиза 5,8% годишно, което е много по-добре от лихва по банков депозит.
Следва обаче да се отчетат и други разходи - за поддръжка и ремонт на имотите, за обзавеждане и данъци. Възможно е и за дълги периоди да няма наемател, тъй като апартаменти в Русе има доста, а за някои райони търсенето на жилища под наем е доста слабо. 
Днес правилно оценените имоти престояват на пазара между седмица и месец. Колкото е по-малък един имот, толкова по-силно търсене и по-висока цена на кв. м можем да очакваме.