Правителството прие новата наредба за медицинската експертиза, с което на практика ще бъде възстановена работата на ТЕЛК след обнародването й в Държавен вестник.

Работата на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) беше блокирана в края на май и се наложи спешното приемане на нова Наредба за медицинската експертиза, тъй като методиката, по която лекарите освидетелстват, беше отменена от съда.

Лекарите нямаше как да работят по старата методика, която е с групи инвалидност, а не с проценти намалена работоспобност. Освен това старата методика противоречи на сегашната нормативна уредба и софтуерният продукт, с който работят лекарите в ТЕЛК, не е пригоден за нея.

Новата наредба на практика повтаря старата, но е приета по надлежния ред.

И новият вариант на наредбата включва разпоредби, срещу които пациентски организации и лекарите от ТЕЛК недоволстват и искат да бъдат коригирани.

Така например лекарите от ТЕЛК предлагат определяне на пожизнена инвалидност при доста по-широк кръг заболявания, които не търпят обратно развитие.

Сега в общия случай решенията на ТЕЛК са за три години, след което пациентът трябва да се яви за преосвидетелстване, като това се запазва и в новия вариант на наредбата.