Общите разходи на работодателите за труд през първото тримесечие са скочили с 10.1% спрямо същия период на предходната година. Подобен скок на годишна база сме виждали за последно през 2009 г., когато обаче тенденцията беше намаляваща след 25-процентовите ръстове през 2007 и 2008 г. Най-голяма част от увеличението се дължи на осигуровките и обезщетенията.

Oт данните на Националния статистически институт (НСИ) обаче се вижда, че заплатите също растат с темпове, невиждани от девет години. През първото тримесечие годишният скок на разходите за възнаграждения са се увеличили с 9.9%. По икономически сектори заплатите спрямо същия период на предходната година варира от 1.4% за „Хотелиерство и ресторантьорство” до 15.4% за „Операции с недвижими имоти”.

Значително нарастване на заплатите има в регулираните сектори като образованието, където правителството увеличи с около 10% заплатите на учителите през март. В държавната администрация нарастването е с 10%.

От данните на НСИ се вижда, че „Другите разходи“, т.е. разходите на работодателите по Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Кодекса за социалното осигуряване. Тук голяма роля има повишаването на осигурителната вноска с 1 пр. пункт от началото на годината.