Приключи проверката, извършена от работна група от ДНСК, назначена със заповед на началника на ДНСК, във връзка с писмо на Министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.

При извършване на проверката са представени множество документи. От работната група се извърши и оглед на място на зоните- предмет на адаптацията на основната сграда на НДК. При огледа Комисията се запозна с изготвените от строителя и проектанта работни проекти.

Констатирано бе, че по-голямата част от дейностите по проекта за адаптация и преустройство на сградата на НДК за целите на Българското председателство на Съвета на ЕС представляват “текущ ремонт” по смисъла на ЗУТ и като такъв се процедира от Столична община. При текущ ремонт се подменят износени материали, което не води до промяна на архитектурата или формата на сградата.

При проверката на ДНСК и видно от съставения констативен протокол, не е установено изпълнение на незаконно строителство. Дадени са указания за кои части от адаптацията и преустройството на сградата на НДК във връзка с Председателството на Съвета на ЕС да се издадат разрешения за строеж. Изпълнителят и проектантът са своевременно запознати и в момента проектите се подготвят съгласно указанията.