Без разпит на професорите от Института по инженерна химия към БАН Драгомир Янков и Венко Бешков протече вчерашното заседание по делото, заведено от „Монтюпе“ ООД срещу РИОСВ, тъй като двамата са извън страната. 
Поредният процес в Административния съд, започнал по жалба на дружеството срещу санкция на екоинспекцията, е за оставяне в експлоатация на седми и осми карусел за леене на алуминий в хале 3. Вчера мениджърът по инфраструктурата в „Монтюпе“ Емил Ангелов дава показания, като обясни, че е бил със служителите на РИОСВ по време на проверката в завода на 8 ноември миналата година. Той потвърди, че на покрива на хале 3 е имало две отворени капандури, но изтъкна, че не е усетил неприятни миризми, нито пък е видял да излиза дим от помещението долу. Посочи и че няма аспираторна уредба в помещението. 
Професорите ще бъдат разпитани на 23 юни, когато е следващото заседание. Както „Утро“ писа, след проверките, разпоредени от областния управител през късната есен миналата година, те изготвиха доклад за опазване на околната среда.