Никой не може да каже какво се крие зад "Обект 17", както е известна базата край Лесидрен. Оказва се, че мистериозните тунели са една от най-добре пазените тайни на България. Знае се, че цели подземни градове има край Ловеч, Плевен, Етрополе, Самоков и Лесидрен, съобщава TV7.

От институциите отказват да дадат информация за "Обект 17", на място след една бариера не се допускат случайни минувачи, нито телевизионни екипи.

Градските легенди разказват, че зад оградата има пещера, в която са излети тонове бетон. Изградена е верига от тунели, които имат стратегически център - нещо като мини "Пентагон", който се намира на около 30 км от "Обект 17".

Именно край Лесидрен преди 10 години беше арестуван и бившият министър на външните работи Соломон Паси. "През март ще отбележим 10 години от членството на България в НАТО и е време някои от тайните на Варшавския договор да станат обществено достояние", призова в ефира Паси. Той разкри и как се е случило всичко. "Преди 10 години се разхождахме със семейството ми и с мои приятели край Лесидрен. Попаднахме край една ограда, влязохме и бяхме арестувани", каза бившият дипломат №1.

"Моят най-голям син, който тогава беше на 10 години, ме попита "тате, сега ще ни разстрелят ли". Не само, че не ни разстреляха, но ни дадоха камион и ни казаха да се махаме", продължи Соломон Паси. След това той е разпитал в МВР какво се крие в тунели. Отговорът бил - документи. "Не мога да спекулирам какво има там. Често ми се е случвало да ме прибират в погранични бази", добави Паси.

Според него ако пред широката публика бъдат изнесени тайни на Варшавския договор, които днес изглеждат безсмислени, те ще бъдат много интересни. "Всяка държава има свои тайни, трябва да има свои тайни и да ги охранява. Охраната на тайните е нещо наистина важно", коментира Соломон Паси. По думите у е добре да се поучим от опита на САЩ, където много ясно се знае кое може да е тайна и кое не.