Темата за фалшивите новини и подвеждащата информация в интернет е особено актуална през последните месеци. Реализирането на подобни кампании и като цяло купуването на влияние в интернет се оказва доста по-лесно от очакваното, съобщава компанията за киберсигурност Trend Micro пред в. Guardian.

 

Компанията е направила свое проучване, за да открие схемите и методите за масово разпространение на пропаганда и фалшиви новини в Мрежата. Докладът посочва, че срещу 400 000 долара може да се проведе достатъчно мащабна онлайн политическа кампания, която да обърне резултатите на дадени избори. Срещу 200 000 долара пък може да се създаде достатъчно убедителна онлайн кампания, която да изкара хора на протест. Дискредитирането на журналист струва само 55 000 долара.

 

Trend Micro е открила тайни онлайн пазари,

 

където различни организации и хакери предлагат тези услуги. От тях се възползват политически партии, организации, корпорации и всеки друг, който иска да създава и разпространява фалшиви новини и пропаганда с определена цел, която най-често е промяна на общественото мнение. Докладът на компанията посочва, че в повечето случаи този подход излиза по-евтино от традиционна кампания с явни реклами и послания и често е по-ефективен.

Trend Micro е открила наличието на подобни услуги в Китай, Русия, САЩ и Европа. Навсякъде достъпът и купуването на въпросните услуги е много лесен.

 

Средните цени са доста ниски.

 

Срещу 6000 долара може да се гарантира, че дадена публикация ще получи 40 000 "висококачествени" харесвания и да достигне до възможно най-много хора. Срещу 5000 долара пък може да се осигурят 20 000 коментара под публикации, а създаването на фалшива новина струва 2700 долара. Предлагат се и други услуги като препбуликуване на постове в Twitter, добавянето на клипове в YouTube, които да подкрепят историята. Срещу 40 000 долара може да се поръча създаването и поддържането на групи в социалните мрежи, които да събират хора с определена идеология.

Хакерите предлагат и абонаменти. 

Срещу 5000 долара на месец може да се поръча поддържането на сайтове с нови фалшиви новини. Разпространението им в социалните мрежи струва още 3000 долара месечно. Може да се поръча и създаването на изцяло нови сайтове за фалшиви новини - 3000 долара за сайт. При това може да се поръча и публикуването и на реални новини в сайта, за да натрупа репутация и фалшивите новини да останат по-трудно забележими. Седмична пропаганда, която включва 50 000 ретуита и 100 000 посещения на сайта струва 2700 долара на седмица. Само за месец всеки профил в социалните мрежи може да се превърне в онлайн звезда с 300 000 последователи, а цената е 2600 долара.

Trend Micro е изчислила колко ще струва мащабна едногодишна кампания, която да обърне общественото мнение в съвсем друга посока - 400 000 долара с всички необходими услуги. За съжаление, проследяването разпознаването на подобни кампании не е лесно, особено когато те са по-мащабни и организирани. За сега този тип кампании не са "мейнстрийм" и не се използват масово от партии и организации, коментират от Trend Micro, но предупреждават, че е въпрос на време все повече от тях да започнат да се възползват и трябва бързо да се намери начин за предотвратяването на това.