През последните дни Черно море има тюркоазен цвят. Редкият феномен се наблюдава по цялото крайбрежие и се дължи на цъфтежа на определен вид планктон.

Днес американската космическа агенция НАСА публикува снимки от Космоса на обагреното в тюркоазено синьо Черно море. Снимката е наречена „Тюркоазени вихри в Черно море“. 

Образът е сглобен от множество сателитни снимки, направени на 29 май от сателита „Aqua“. 

Снимката е наречена „Тюркоазени вихри в Черно море“ не случайно, тъй като на нея ясно се виждат морските течения, приличащи на водовъртежи.

От НАСА разясняват, че тюркоазените водни спирали, които радват окото, не са част от нечие произведение на изкуството, а индикатор за наличието на фитопланктон, който проследява потока на водните течения и вихри.

Фитопланктонът представлява плаващи, микроскопични организми, които правят собствена храна от слънчева светлина и разтворени хранителни вещества. Тук, огромният воден поток от реки като Дунав и Днепър носи хранителни вещества до Черно море. Като цяло, фитопланктонът поддържа рибата, морските ракообразни и други морски организми. 

Специалистите от НАСА и Института по океанология във Варна твърдят, че този тюркоазения цвят на Черно море не е необичаен за сезона. Той се случва ежегодно в късна пролет -  края на май и през юни. 

"Този млечно тюркоазено-син цвят се дължи на цъфтеж на водорасли от клас коколитофори и по-точно на вида "Емилияния Хуксли". Взети са биологични проби, потвърден е цъфтежът на точно този вид", казва доц. Валентина Тодорова пред БНТ.

“Емилианиа Хуксли” е вид фитопланктон, който се среща в почти всички морета и океани. Покрит е с плочки от калциев карбонат, които отразяват светлината и по този начин въздействат на климата. Фитопланктонът не е токсичен и не представлява опасност за туристите.

Учените обаче припомнят, че прекалено големите и чести цъфтежи на фитопланктона могат да доведат до намаляване на количеството кислород във водата и до задушаване на морския живот.