Парламентарната комисия по правни въпроси прие законопроекта на ГЕРБ за промяна в Изборния кодекс на първо четене, предаде репортер на БГНЕС.

12 от депутатите гласуваха „за“, а 10 бяха „против“.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда промяна на изборната система при избори за народни представители от пропорционална към мажоритарна. Мотив за промяната са резултатите от проведения на 6 ноември 2016 година национален референдум, в който около 2.5 млн. български граждани гласуваха за въвеждане на мажоритарна система. От ГЕРБ са на мнение, че предимството на мажоритарната система е нейната разбираемост, а кандидатите за депутати са по-тясно свързани с проблемите на избирателите.

Законопроектът въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в 2 тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни райони в страната. Във всеки едномандатен район ще се образуват районни избирателни комисии от 13 членове.

В мотивите към законопроекта е разписано, че би било политически неоправдано една единствена партия да предложи районирането на страната, то следва да се извършва от политически независими органи. Затова в законопроект ГЕРБ предлагат наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят с указ на президента на България въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението, по данни представени от НСИ на база резултатите от последното преброяване на населението и от ГРАО.

ГЕРБ предлагат и намаляване на годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции на 11 лв. на 1 лев.

По време на дебатите Крум Зарков от БСП посочи, че по същество негативите на мажоритарната система са добре известни на всички. „В контекста на българската реалност те придобиват още по-сериозни ни измерения и не може да се правим, че не ги виждаме. Минус на тази система е, че свежда политическата конкуренция до минимум, 2 или 3 партии ще оцелеят при нея“, заяви Зарков.

Според него разделянето на малки изборни райони също е проблематично, защото, когато се увеличат на 240 избирателните райони, ще се улеснят най-различни корпоративни практики за купуване на гласове. „Това е риск, който е неприемлив. Масово хората решиха да подкрепят тази система по време на референдума. С този си вот те изразиха разочарование от политическата система като цяло и партиите. Но нашите страхове са, че с вота си те ще бетонират точно тази система и затова няма да подкрепим законопроекта на ГЕРБ“, подчерта Крум Зарков. Той обясни, че законопроектът на БСП е готов и предвижда 120 мажоритарно и 120 пропорционално избрани депутати. Ако законопроектът на ГЕРБ не се приеме ще внесем нашия за смесена избирателна система, каза още той.

От своя страна Христиан Митев от ОП обясни, че ОП няма да подкрепят законопроекта, предложен от ГЕРБ. Мажоритарната система притежава огромен недостатък-липсата на представителност на всички групи в обществото, посочи той.

Хамид Хамид от ДПС подчерта, че в ПГ на Движението се чували различни гласове, но засега надделявали аргументите „за“ законопроекта на ГЕРБ. Нямаме още партийна позиция, но моето лично мнение е за подкрепа на първо четене, каза Хамид. „На първо място не сме съгласни районирането да бъде извършвано извън парламента, било от президента или ЦИК. То е съществена част от закон и няма как орган, извън законодателния такъв да го извърши, нека да не прехвърляме топката в друго поле като горещ картофи, а да си свършим работата, защото това е наше задължение. Може да поспорим дали изборите да бъдат в два тура и дали в абсолютно мнозинство. Има неща, които ни харесат и такива, които не ни харесват. Харесва ни, че няма условие за уседналост. Длъжни сме да опитаме и тази система, макар, че 92 г. сме гласували вече по този ред“, заяви депутатът от ДПС.