Том Круз оставя невъзможните си мисии в съвременността и се хвърля с не по-малко невъзможна мисия в древния свят на чудовища и зли сили в приключенския екшън „Мумията“. Той събужда митична древноегипетска царица, погребана жива преди хиляди години заради злите сили, които е призовала. С времето обаче тя е станала още по-яростна и Круз ще трябва пак да спасява света.
Той е в ролята на Тейлър, който заедно с група морски пехотинци изпълняват мисия в пустинята на Ирак. Задачата им е да локализират местоположението на терористи. Така попадат в бункер, в който всички загиват, но той оцелява. Оказва се, че бункерът води до вековна гробница, в която Тейлър влиза с една археоложка (Анабел Уолус „Крал Артур“, „Анабел“). Те дори не подозират, че това не е обикновено светилище на загинал преди хиляди години владетел, а затвор за зла асирийска царица, която се е възползвала от своята власт, за да се сдобие със зли сили. Аманет (в ролята на египетската красавица е София Бутела, „Стар Трек: Отвъд“) била затворена дълбоко под земята, за да бъде спряна. Но в годините под земята царицата е натрупала още повече ярост заради несправедливо отнетата й съдба. И когато двамата по невнимание я събуждат, всъщност събуждат неподозирано мощни сили, които са в състояние да предизвикат апокалипсис. На всичкото отгоре под пясъците на иракската пустиня има скрити коридори, които стигат до Лондон. А асирийската царица няма да се спре пред нищо, докато не преобрази света според своите желания. И пак Том Круз трябва да го спасява.
Във филма участват още носителят на „Оскар“ Ръсел Кроу („Гладиатор“), Джейк Джонсън („Джурасик свят“), Кортни Б. Ванс (тв минисериал „Народът срещу О.Джей Симпсън“). Творческият екип на епичната продукция е предвиждан от режисьора и продуцент Алекс Кърцман и продуцента Крис Морган, допринесли за създаването на някои от най-успешните филмови поредици от последните години. Кърцман е сценарист или продуцент в поредиците „Трансформърс“, „Стар Трек“ и „Мисията невъзможна“, а Морган е в дъното на сюжета на сагата „Бързи и яростни“. Друг от продуцентите - Шон Даниъл, пък е продуцирал предишната трилогия „Мумията“.