940 ентусиасти вече са се записали за участие в тазгодишния традиционен русенски карнавал, съобщи вчера на пресконференция директорът на общинското предприятие „Русе арт“ Мариан Савов. През миналата година участниците са били с 4 по-малко, уточни той, а записването ще продължи дори и в деня на маскарадните забавления. 
Дефилета с маскирани ще преминат по централните улици и в 18 ч на 24 юни ще спрат пред четирите сцени - пред сградата на съда, пред операта, пред общината и пред Доходното здание. От 18 до 19 ч концерт за русенци ще изнесе техният любимец Руслан Мъйнов, в 19 ч кметът Пламен Стоилов ще открие официално карнавала и ще предостави сцената на голямата българска народна певица Валя Балканска и нейния гайдар Петър Янев. Тийнейджърите ще се забавляват с техния идол Гери Никол - поканата към нашумялата млада певица била отправена след допитване до тийн средите и то показало, че това е звездата, която те очакват с нетърпение. Друго допитване пък недвусмислено посочило, че най-малките ще се радват най-много на техния любимец - Бате Енчо, и Веселяците. Специално място се отделя на танцьорите от Лос Памбос, които ще внесат типично карнавалния елемент със салса. 
Седмица преди 24 юни ще има уъркшопи, които ще помогнат на русенци да се подготвят за шумното и пъстро тържество - пред часовника на „Александровска“ ще се отвори училище за специален грим, до чешмичката в градинката пред Доходното ще се изработват маски, а на 21 и 22 юни ще има уъркшоп по салса, каза Мариан Савов. 
Новото тази година ще бъде проектът за видеомапинг „Еньовден“, съобщи актрисата от театъра Ралица Константинова. Режисьорът Боян Иванов и арт дизайнерът Тодор Тодоров са подготвили красива изненада за русенци - светлинно шоу, което ще накара растителността в градската градина да оживее, обясни актрисата. Видеомапингът ще започне в 22 ч, тогава половината от площада ще потъне в тъминна, за да се открояват ефектите, и ще продължи до късно през нощта.