Д-р Гаврил Стоев е от Стара Загора. Завършил е Медицинския университет в Пловдив, след което е започнал работа в специализираната болница по кардиология в Ямбол. После за кратко идва в Русе и се грижи за пациентите в Спешно приемно отделение в МБАЛ  като лекар ординатор. След това се връща в Ямбол и специализира кардиология в Тракийския университет в Стара Загора. Работил е и в специализираната болница по кардиология в Шумен. От миналата година той е в отделението по кардиология в Университетска болница Русе. През това време получава сертификат по инвазивна кардиология, а от февруари тази година работи с новия ангиограф в отделението.

- Д-р Стоев, ангиографският апарат в Университетската болница е съвсем нов. Какво представлява и какви процедури се извършват с него?
- Високочестотният апарат за ангиографии е марка „Дженерал електрик“ с възможност за 3D реконструкция. Това е рентгенов апарат, чрез който с помощта на рентгенови лъчи и контрастно вещество се оцветяват съдовете на сърцето или на други органи, виждат се стесненията или запушванията и се преценява дали те могат да бъдат отпушени с раздуване на балон и поставяне на стент. Накратко казано, това е комбиниран апарат за извършване на диагностични и лечебни процедури на сърцето, на съдовете, които хранят мозъка, на съдовете на крайниците и на коремните органи. 
- До колко часа след изпадане в прединфарктно състояние пациентът може да бъде спасен с ангиографа?
- По принцип пациентите с остър коронарен синдром или с реализиран миокарден инфаркт могат да бъдат спасени със сигурност до 2 часа след получаване на силната болка. След това некрозите се разширяват, помпената функция на сърцето се понижава, пациентите развиват остра сърдечна недостатъчност и ползите от лечението са минимални. Разбира се, шанс имат и пациенти с прединфарктни състояния до шестия час, но невинаги медицината е ефикасна след втория час. 
- Каква е процедурата, след като пациентът постъпи при вас в такова състояние?
- Пациентът влиза в залата, където се извършва самото изследване с местна упойка и на ангиографа се вижда запушеният съд. След това се извлича самият тромб, предизвикал стеснението на съда, и се поставя стент за подобряване на кръвотока в артериите на тялото. Това се случва през радиалната артерия на ръка или през феморалната артерия на крак. Основно обаче се работи през радиалната артерия на ръка. 
За процедурите на перкутанната ангиопластика, се използват водачи и катетри, завършващи с балон на върха. Те представляват тънки пластични тръбички, с които се достига до мястото на стеснение или запушване на съда под контрола на ангиографа. Балончето на върха на катетъра се раздува със специална инфлационна спринцовка, след което отново спада и се изважда. След това в новоотворената артерия се вкарва малка мрежеста тръбичка, наречена стент. При поставянето му той се раздува, прилепва по стените на съда и остава там за цял живот. В някои случаи се налага поставане на два и повече стента на запушени съдове.
- Кога се прилага това лечение?
- Най-често това лечение се прилага, когато има стеснени и запушени артерии в тялото, включващи стеснения на аорта и нейните клонове, обхванати от атеросклероза или вкалцяване. Toва са процеси, които  зависят от холестерола и другите мастни киселини, стеснения на артерията на краката или ръцете, запушване на бъбречните артерии, заболявания на каротидните артерии, които кръвоснабдяват мозъка.
- Какво е лечението при запушени каротидни артерии?
- Прави се каротидна ангиопластика. С нея се отваря запушената артерия и така се предотвратява или се лекува вече случил се инсулт. Каротидните артерии са разположени от всяка страна на врата и са основните съдове, които доставят кръв към мозъка. Процедурата включва временно въвеждане и раздуване на малък балон там, където сънната артерия е запушена, за да бъде разширена.
- При кои случаи се поставя байпас на сърцето?
- Байпас се поставя, когато ангиографът оцени, че съдовете на сърцето са засегнати тежко от атеросклероза. В Русе обаче не се поставя байпас.
- Откога функционира ангиографът във вашето отделение?
- От март, когато се сключи договорът със Здравната каса. Оттогава той работи по клинични пътеки, заплащани от касата.
- И колко пациенти са минали за диагностика и лечение на него досега?
- 135, като 45 са приети в отделението с остър коронарен синдром и са поставени стентове. Други с много тежка съдова болест бяха пренасочени за спешни операции в кардиохирургията във Варна. На трети, които са имали нужда от смяна на клапи, е извършена предоперативна подготовка и диагностика, след което са откарани спешно в кардиохирургии в специализирани болници в страната.
- Какво ще посъветвате русенци, за да не стигат до такива животозастрашаващи състояния вследствие на стеснения на съдовете на сърцето?
- На първо място да посещават редовно личния си лекар, да не пропускат профилактичните прегледи и да спазват стриктно приема на предписаните им лекарства за нормализиране на кръвното налягане. Когато обаче хората получат силна гръдна болка и изпотяване, трябва незабавно да потърсят помощта на кардиолог. Здравословният начин на живот също не е за пренебрегване, затова трябва да се спрат цигарите, да се консумират безсолни храни и да се спортува.