Пенсионерът президент и съпругата му обиколиха островите на Ричард Брансън и Марлон Брандо

 

Откакто не държи юздите на властта, Барак Обама се е потопил в море от голф, слънце и релакс. Заедно с жена си Мишел бившият американски президент обикаля все места мечта, където лукс и прелестна природа се срещат в здрава прегръдка.

Барак Обама привършва написването на мемоарите си, за които

издател ще му плати

30 милиона долара,

и едновременно с това се появявa тук и там по публични събития заради серия от международни ангажименти.

Но как да откаже покани за почивка от политически съратници и приятели, с които по време на президентството се е сближил?

Първият, който го изкуши с неустоима покана, е Джеймс Костос, посланик в Испания по времето на Обама. Още щом събу обувките на президент и обу тези на обикновен гражданин, Барак Обама се отправи на 23 януари към ранчо “Мираж” на Костос в Палм Спрингс, Калифорния. Дипломатът гей е собственик на ранчото заедно със съпруга си - дизайнера Майкъл Смит, който през 2010 г. направи интериора на Овалния кабинет в Белия дом. 

Барак и Мишел Обама гостуваха на посланика две седмици, разпускайки сред красива обстановка и спорт. Тамошният голф клуб Porcupine Creec Golf Club, където Обама релаксира, е собственост на милиардера Лари Елисън, главен изпълнителен директор на корпорация “Оракъл”.

Клубът е ексклузивен

- в него се играе само

след специална покана

Семейство Обама се отправи към Калифорния на борда на президентския самолет.

Голфът беше последван от кайтсърф. На него Обама имаше възможност да се отдаде напълно по време на втората си ваканция мечта. 

От началото на февруари бившият президент и съпругата му се потопиха в рая, който предлага частният остров Некер на собственика на “Върджин груп” Ричард Брансън. С шапка с обърната назад козирка и с джапанки на краката, Обама най-после си пое дълбоко въздух от пълните с напрежение години на президентството. На Некер, който е един от Британските Вирджински острови в Карибско море, Обама

показа завидни умения

в кайтсърфа и дори

надви Ричард Брансън

в дуел – милиардерът сам пусна видео от поражението си в социалните мрежи. И всичко това при положение че едва в тези дни Брансън е започнал да учи Обама на кайтсърф. 

Според в. “Дейли мейл” Обама разказал на Брансън как през осемте години на работата си в Белия дом му било забранено да практикува водни спортове.

“Малко преди да се закълне като американски президент преди 8 г., той се върнал от уморителна ваканция със сърф на Хаваите. Новият шеф на охраната му казал: “Това е последният път, когато се качвате на сърф”. Според Брансън, въпреки че Барак Обама бил далече от водните спортове през тези години, той показал удивителни умения с кайтборда.

Освен Некер Ричард Брансън притежава и Москито – още един от Вирджинските острови. 

Не е необходимо обаче да се казвате Обама, за да отидете на о-в Некер. Когато не прекарва ваканцията си на него, собственикът му Ричард Брансън го дава под наем на желаещи. Обява може да се намери и в някои сайтове за туризъм. Почивка в апартамента на прекрасната вила на Брансън струва средно 6630 евро на нощ. Предполага се обаче, че

Брансън е предоставил

безплатно рая си на

семейство Обама,

имайки предвид думите му, че “за него е чест да домакинства на Обама”. Освен това собственикът на “Върджин груп” ги извози със собствения си самолет Galactic Girl за пътуването им до острова. Той заема площ от 74 хектара и е заобиколен от прозрачносини води, в които живеят розови фламинго. 

Вилата на Брансън побира до 34 души, а екипът, който се грижи за гостите, достига 90 души. Апартаментите във вилата са с “отворени” стени, за да може гостите да се наслаждават на панорамата към тюркоазените води. Ако някой иска да наеме целия остров само за себе си,

срещу 60 000 евро на

ден желанието му се

превръща в реалност

На разположение на гостите има няколко басейна, частни плажове, тенискортове и персонални шеф готвачи. В цената за ден е включена и екипировката за различни спортове.

Третата царска ваканция на “пенсионера” президент беше на частния остров на Марлон Брандо във Френска Полинезия. Този път поводът от 15 март е написването на книга с мемоари. Бившата президентска двойка Мишел и Барак избра да направи това в райския курорт The Brando, разположен на частния остров Тетиароа – това е атол с 12 миниостровчета на 30 мили североизточно от Таити. Разбира се, писането на книга изисква и много релакс и Обама се отдаде на него на борда на яхта. 

През суперлуксозния хотел и вили в частния курорт са минали не една и две знаменитости като Леонардо ди Каприо например. Цената за една нощ на вила с басейн е между 2000 и 12 500 долара. Според медиите семейство Обама е избрало да почива за 3 седмици в тристайна вила, която се предлага за 9000 евро на ден в нискоактивен сезон. Обама наели и няколко други вили за охраната си.

Освен разходки с яхта,

Обама се отдал

и на гмуркания

Островът е купен от Марлон Брандо през 1967 г. и е трансформиран в курорт, изграден изцяло с екологични технологии. “Това е място, което ви кара да се чувствате близо до рая”, пише за него звездата от “Кръстникът”. 

Четвъртата кралска ваканция на семейство Обама беше в Тоскана. В едно прелестно местенце на половин час от Сиена бившата първа двойка разпусна с голф и хубаво вино. И този път поканата дойде от бивш посланик на Обама – Джон Филипс, доскорошен пръв дипломат в Рим и собственик на курорта Борго Финокието в Буонконвенто.

Сред вълнистите

зелени хълмове на

Тоскана да отпиваш

от световноизвестното

червено вино

“Брунело ди Монталчино”, което се прави тук, е все едно да докосваш с кутрето си небесния рай. 

Още през първия ден от започналата му на 19 май едноседмична ваканция Барак Обама се отдаде на любимото си занимание – голф. Това направи в ексклузивния голфклуб в Кастильон дел Боско, собственост на фамилията Ферагамо, докато Мишел се посвещаваше на шопинг в близкото градче Монталчино.

Борго Финокието сега е място само за отбрана клиентела, като се има предвид, че наемането на знатната вила в курорта струва 15 000 евро на ден.

Но какво представляваше селото преди? Бившият американски посланик в Рим Джон Филипс е с италиански корени (дедите му от област Марке носели фамилното име Филипи) и открай време е сред най-близките на Обама хора. Джон Филипс е лудо влюбен в Италия, която вижда за пръв път преди половин век. Затова през 2000 г. купува за 10 млн. долара тънещото в разруха средновековно селце Борго Финокието. По онова време в него живеят 21 семейства. Филипс го трансформира тотално, следвайки правилата за реставрация за тоскански къщи от този период. 

Тавани с дървени

греди, каменни арки,

исторически мебели,

теракота и травертин за настилка са някои от елементите в интериора сега.

Днешната му стойност надхвърля 30 млн. евро. Семейство Обама окупира през ваканцията си цялото борго, или селце – става въпрос за 22 стаи и апартаменти в т.нар. господарска къща и в други 4 независими сгради около площадчето, библиотека, конгресен център, бална зала, спортен салон, басейни, тенис кортове, баскетболно игрище.

В миналото в Борго Финокието е гостувал и сенаторът Тед Кенеди, който мечтае да го превърне в място за мирни преговори за Близкия изток.

Обама пристигна в курорта с кортеж от 13 коли от летището на Грoсeтo, където беше ескортиран от 6 италиански изтребителя “Юрофайтър”.

За височайшите си домакини дипломатът Джон Филипс

предложи вечеря

от най-известния

топготвач на Италия

- Масимо Ботура

Семейство Обама отпиха и от подбраните за тях изискани вина – “Одеро Бароло” от 1961 г. и “Кол д’Орча Брунело ди Монталчино” от 1964-а - годините на раждане на Барак и Мишел Обама. Бившата първа двойка на Щатите пи и вино “Брунело ди Монталчино”, правено в местната изба “Ил Палацоне” на Ричард Парсънс. Това е друг съратник и бивш икономически съветник на Обама, който е влюбен в Тоскана и в голфа. Обама и Парсънс играха голф и пиха вино до насита по време на тосканската ваканция на бившия държавен глава.