Парламентарните избори ще се произвеждат при пропорционална система с опция за преференции. При гласуване всеки избирател ще има право да посочва предпочитан кандидат от избраната листа. От ГЕРБ предложиха изборната система да бъде от смесен тип и във всеки МИР да има избран мажоритарно по един депутат. Корекциите им обаче не бяха приети.

По време на дискусията "Коалиция за България", "Атака" и ДПС бяха единодушно против идеята на ГЕРБ.

Янко Янков от ДПС посочи, че идеята на ГЕРБ за смесена система е имитация на мажоритарен вот. По думите му когато партиите предлагат свои "така наречени мажоритарни кандидати" в един едномандатен район, "истински мажоритарните, независими, кандидати нямат шанс".

"Нямаме реална конкуренция, много по-вериятно е в един МИР независим кандидат, наистина мажоритарен, да спечели мандат. Ние в ИК с правната техника улеснихме тази възможност - намалихме депозитите, които се внасят, броя на гласовете, които издигат тези кандидати. Улеснихме изключително много гражданите да влязат по независим начин на НС", каза Янков.

Според зам.-председателя на парламента Мая Манолова предложението на ГЕРБ е "откровена измама към българските граждани", чрез която в парламента влизат "партийни послушковци". Тя изтъкна, че при дискусиите, предшестващи изготвянето на новия ИК, гражданските организации са били категорично "против" въвеждането на 32 мажоритарно избрани кандидати.

Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира, че управляващите тълкуват грешно идеята на опозицията и изтъкна, че предлаганите от партията му 32-ма мажоритарно избрани депутати е минимумът, който трябва да се постигне при изборите.

По предложение на Таско Ерменков от КБ парламентът гласува да прекрати дебатите. Съвсем изненадващо, зам.-председателят на НС Мая Манолова оспори предложението на колегата си от левицата, като изтъкна, че темата е важна. В крайна сметка обаче на дебатите бяха прекратени по бързата процедура.

Прагът за валидността на посочената преференция ще бъде гласуван по-нататък в текстовете от проекта за нов ИК.