Посланик Микола Балтажи оглавява украинското посолство в България от април 2011 година. Той е роден е в село Петровск, Одеска област, но има български корени. Завършил е Киевския университет със специалност „Международни отношения“. Бил е на дипломатическа служба в Литва, Словения и Германия. 
Негово превъзходителство беше на посещение в Русе миналата седмица и отдели време в кратката си визита, за да отговори на въпросите на „Утро“.  

- Г-н Балтажи, какъв беше поводът за посещението ви в Русе?
- Дойдох тук, за да сверим часовника как ще се развиват по-нататък междурегионалните връзки с Украйна. За нас Русе и Русенският регион са много важен партньор като транспортна и туристическа дестинация, като град с богати културни традиции, с една уникална архитектура и с изключително гостоприемни хора. Посетих Русенския университет „Ангел Кънчев“, разговарях с ректора, срещнах се с академичния съвет, след това изнесох лекция пред студенти и преподаватели за системните европейски реформи в Украйна, пътя към Европейския съюз и се видях с украинските студенти. Целта на посещението ми беше и да отбележим 73-тата годишнина от масовата депортация на кримските татари от сталинския режим. Това се случи чрез фотоизложбата „Крим. От другата страна“, която беше открита в четвъртък в Регионалния исторически музей. 
- Припомнете за тези трагични събития.
- На 18 май 1944 година тогавашната комунистическа власт започва една спецоперация по депортация на кримските татари, които са обявени за предатели и обвинени в сътрудничество с нацистите. В резултат на това престъпление през първите 4 години повече от 180 хил. кримски татари са депортирани, загиват близо 90 хил. души. Неслучайно Върховната Рада на Украйна го квалифицира като геноцид на кримско-татарския народ. Лошото е, че и днес единственият коренен народ в Крим е обект на тотални преследвания от страна на окупационната власт. Въпреки призивите на международната общност, включително и на Международния съд на ООН, Русия не е направила нищичко да прекрати бруталното преследване и репресии срещу кримските татари. Русия, извършвайки тези престъпления срещу Украйна с окупацията на Крим, фактически продължава линията на сталинския режим спрямо кримските татари. 
Тази изложба отразява сегашната ситуация след окупацията на Крим от Русия. Нашата цел е да привлечем вниманието на русенци към трагичното събитие, трагичната страница в нашата история. Тези, които носят портретите на Сталин в окупирания Крим, Донбас и в самата Русия фактически продължават линията на този престъпен тоталитарен режим. Трябва да вземем всички мерки чрез международен натиск и солидарност с украинския народ, с кримско татарския народ, за да уважава Русия международното право и правата на човека. 
- Доволен ли сте от работата на почетното консулство в Русе?
- Да, много сме доволни. То максимално съдейства за развитието на икономическите, културни, образователни връзки с Украйна. Почетното консулство и почетният консул Пламен Бобоков съдействат на украинските граждани, туристи, студентите, които учат тук. Русе е една транспортна артерия и тук влизат украински туристи, които избират България като добра туристическа дестинация. Почетното консулство много помага да се преодоляват проблемни ситуации, които възникват с тези хора. Наред с това то инициира и прави редица културни събития, с които привлича вниманието на русенци към Украйна, събитията там, реформите.
- Каква е ситуацията в момента в Украйна?
- Изминаха повече от 3 години от окупацията и анексирането на Крим, след като станахме свидетели на една безпардонна военна намеса от страна на Русия, която вкара войната в Донбас. Войната продължава. Фактически въпреки усилията на украинската власт, дипломация, съвместните усилия с нашите партньори от Европейския съюз, САЩ, Нормандския формат, имаме изостряне на ситуацията там, която продължава вече няколко месеца, започвайки от края на януари. Русия продължава да подкрепя незаконните военни формирования в Донбас и нейните войници, продължават обстрелите на мирните квартали, на позициите на украинските войски, продължават да загиват хора. Загинаха повече от 10 хиляди души, повече от 20 хиляди са ранени. Имаме почти 2 млн. временно преместени лица, т.е. хора, напуснали тези временно окупирани територии от страна на хибридните руски войски. Загубихме около 20% от икономическия потенциал чрез окупацията на Крим и войната в Донбас. Малко повече от 7% от територията на суверенна Украйна е окупирана. 
- Какви са най-важните задачи на правителството?
- Те са две - едната е да възстановим териториалната цялост на Украйна чрез деокупацията на Крим и чрез реинтеграцията на Донбас. Втората задача, която е не по-малко важна, са системните реформи в различни сфери на обществени дейности. Ние достойно се справяме с първата задача - възстановихме украинските въоръжени сили и те са изцяло нови. Имаме подкрепата от нашите партньори и съюзници, имаме истинска международна солидарност с украинския народ, за който искам специално да подчертая, че плаща изключително висока цена за своята независимост, свобода и европейски избор. Докато Русия не си промени поведението спрямо Украйна и продължава необявената агресия, ние призоваваме всички наши партньори да продължат консолидирания натиск върху Кремъл, да продължават санкциите срещу Руската федерация. 
Що се отнася до реформите, искам специално да отбележа, че имаме напредък в тяхното изпълнение. Те са за всички сфери на обществени дейности, започвайки от децентрализация чак до дерегулация на икономиката, реформи в сектора на сигурност, отбрана, енергетика, образование, наука и т.н. Ключовата насока е борбата срещу корупцията. Постигнахме първите успехи, като създадохме законодателство, което изцяло отговаря на европейските норми и стандарти. Създадохме национално антикорупционно бюро, независим антикорупционен прокурор, ще се създаде и антикорупционен съд. Тези нови органи си вършат добре работата. Повече от 280 дела се разследват включително и във висшите ешелони на властта. Въведохме електронно деклариране на приходите на държавните чиновници и всеки украински гражданин може да влезе в интернет и да види кой колко печели от държавните чиновници. Въведохме биометрични паспорти и от 11 юни украинците получават правото свободно да пътуват из Европа, т.е. безвизовият режим става реалност. Това означава, че Украйна се превръща в част от европейското цивилизовано пространство и че изискванията на украинците, излезли на Евромайдана, се изпълняват. Това е изключително важен сигнал за реформите, за украинците, включително и за онези, които живеят на временно окупираните територии в Крим и Донбас.
- Какво всъщност е положението на хората там, сред тях има и българи?
- След като Крим беше окупиран от Русия, имаме брутално нарушаване на правата на кримските татари и етническите украинци - фактически хората, които не са съгласни с тази окупация, с налагане на руски правила и закони от държава, където няма демокрация и където се мачкат правата на човека. Заради това има редица решения на международни организации, преди всичко това е резолюцията на Общото събрание на ООН за териториална цялост на Украйна и за правата на човека в Автономна република Крим и град Севастопол (Украйна). Има също и предварително решение на Международния съд на ООН, което призовава Руската федерация като държава-окупатор, като държава, която носи отговорността за ситуацията в Крим и окупираната част на Донбас, да се откаже от всички форми на дискриминация спрямо кримските татари, включително да възстанови дейността на Меджлиса на кримско-татарския народ и да осигури достъпа до образование на украински език. В Донбас ситуацията също е много зле поради засилващите се обстрели на позициите на украинските войници и мирните квартали. Терористи стрелят и по мирни квартали и обвиняват украинската власт в това. Доказано е от украинската власт, от независими международни и неправителствени организации руското реално присъствие, руски войници, руски танкове, артилерийски системи. Реалното военно присъствие на Русия е в действие, но Русия категорично го отрича. Тя се позиционира не като държава, която е част от конфликта, а като държава посредник, а тя е страна на конфликта. Международният съд на ООН се обръща към Руската федерация (а не към така нар. „ДНР“ и „ЛНР“), с което се признава, че тя е част от конфликта и това е едно ново развитие.
- Какви са според вас причините за тази агресия?
- Този въпрос много рядко ми го задават, но мисля, че той е изключително важен, за да разберем всъщност откъде тръгват белите. Защо една суверенна държава като Украйна е подложена на военна агресия от страна на друга държава? Там няма само украинци, има и руснаци, в Донбас по-голямата част са рускоговорещи, а гинат всички. Това, че Путин влезе след победата на Революцията на достойнството с войски в Крим под предлог, че те са били застрашени от т.нар. бандеровци и фашисти, това всичко се провали. Ще ви кажа защо. Никога не е имало проблеми с рускоговорещи в Украйна и го подчертавам с особена отговорност. Винаги сме били в мир с представителите на други етноси и малцинства, включително и българското. Но идеята на Кремъл беше да скара украинците и руснаците, да създаде един образ на враг, който за руснаците стана Украйна. Те направиха цялата ни нация бандеровци и фашисти, вижте какво става по руската телевизия. Много важно е да се знае, че Кремъл от самото начало си позволи да говори от името на хората в Крим и Донбас (без да ги пита, те научиха за някаква „заплаха“ за тях от руската телевизия!) и продължава цинично да твърди, че новата украинска власт не се е съобразила с техните интереси. Както виждате, това е тотална манипулация и подмяна на понятия!
Но реалността е съвсем друга - и на Майдана, и в Донбас, украинци и руснаци са заедно и се борят срещу обединените руско-терористични войски. Тоест, абсолютен провал на тази авантюра от страна на Кремъл, както и провал на концепцията за създаване на т.нар. Новорусия, за отцепване на украински области, както и провал на т.нар. руски мир като цяло. Другото, което е изключително важно, е, че с окупацията на Крим и войната в Донбас кремълските управници съзнателно искаха от самото началото да ни спънат по пътя към Европа. Чрез хибридната война, чрез диверсионно-разузнавателни групи и много други инструменти Русия се опитва да дестабилизира цялата страна. На Путин му е необходим не само Донбас, а да контролира цялата Украйна. Това са причините и не на последно място Русия беше много уплашена от Евромайдана, защото винаги в Русия свободите са давани отгоре надолу. За разлика от украинците, които са горда европейска нация и своите проблеми и претенции към властта ги изразяват на площада, излизат и свалят антинародната власт. Никога в Русия не могат да се съгласят с това, не искат да признаят Украйна като независима държава. Това е трън в окото на Кремъл и заради това максимално чрез хибридната война, чрез горещата война в Донбас, те искат да ни спрат, да не бъдем успешен пример с реформите. А ние сме мирна нация, искаме да сме свободни и да се развиваме нормално, без външна намеса. С това Русия не иска да се съгласи. 
- Споменахте за отразяването на ситуацията по руската телевизия, в България как се представя тя?
- Отдавна не гледам руска телевизия, почти всяка вечер те дават предавания за ситуацията в Донбас за абсолютно зомбирани хора и едва ли ще може да спите спокойно. 
Ако говорим за българските медии, аз мисля, че все пак липсва адекватен интерес към Украйна. Ние бихме искали повече внимание към Украйна, по-обективно да се отразяват събитията в Крим и нашите усилия по мирното урегулиране на ситуацията в Източна Украйна. Има различни медии и мнения, това е демокрация и ние го разбираме, но виждаме, че много често има снишаване, клякане, има случаи, в които български медии се позовават на информация от незаконни военни формирования в Донбас и др. Българският народ, който живее в Европейския съюз, заслужава и има правото да получава обективна информация. 
- А какво мислите за позицията на българското правителство?
- Длъжен съм да отбележа, че българското правителство и българската държава от самото начало подкрепиха териториалната цялост на Украйна. България е част от Европейския съюз, който въведе икономическите санкции срещу Руската федерация за окупацията на Крим и войната в Донбас. Ние сме много благодарни на България, която от самото начало подкрепи и безвизовия режим на всички нива и тук, и в Брюксел, защото с това се улесняват нещата и за бизнеса, и за туристите. Но има отделни политици и журналисти, които подкрепят или рецитират тезите на Путиновия режим, което е несправедливо и недостойно. Самата България много пъти е била подложена на външни агресии, включително и от Русия, но тези хора не предпочитат да говорят за това. Това въвежда българското общество в заблуда. Много се надяваме и вече имаме такива сигнали, че новата власт ще продължи курса на подкрепа на териториалната цялост на Украйна и санкциите срещу Русия.