Замърсяване на въздуха, каквото има в Русе, може да се получи само от леярна дейност и от производство на хартия, но тук хартия не произвеждаме. Това каза бившият директор на РИОСВ Дауд Ибрям вчера по време на среща с участници във Фейсбук групата „За чисти въздух и вода“. 
В събота те разпространиха обръщение към русенските депутати с призив да поемат личен ангажимент за решаване на въпроса с отровите в русенския въздух. По този повод вчера беше организирана среща с народни представители, на която Дауд Ибрям запозна присъстващите с работата си за установяване на източниците на вредни вещества по времето, когато е бил директор на екоинспекцията. 
Според него основните проблеми за въздуха в Русе са фините прахови частици и въглеводородите. Основната опасност, свързана с въглеводородите, е не че са с неприятна миризма, а че са канцерогенни, подчерта нееднократно Ибрям. Според него и според участниците във Фейсбук групата, основен замърсител в това отношение е френският завод „Монтюпе“. Ибрям посочи, че има още една леярна в Русе - „Билбобул“, но тя е малка и не може да създаде съществуващия проблем. 
Петър Костов от Фейсбук групата „За чисти въздух и вода“ пък заяви, че гражданите са писали до „Фолксваген“ с надеждата да ги откажат да работят с „Монтюпе“. Избрали са точно тази фирма сред клиентите на френския завод заради загубите, които компанията понесе от скандала с дизеловите си автомобили, за които се доказа, че замърсяват въздуха, но тестовете са били фалшифицирани, за да бъдат прикрити изпусканите отровни газове във въздуха. Русенци са разчитали автомобилният производител да се стресне от евентуални допълнителни негативи във връзка с използването на вредни производства. 
Според Дауд Ибрям проблемите, които той и гражданите смятат, че създава заводът на „Монтюпе“, могат да се решат само с 24-часово наблюдение на халетата му, тъй като вредните емисии могат да се изхвърлят по всяко време - през нощта, по време на дъжд и т.н. Според него замърсителят е именно „Монтюпе“, защото миризмата, която се усеща при нерегламентираното изпускане на емисии, не може да се сбърка с нищо друго. Той посочи още, че най-засегнати са кварталите „Възраждане“ и „Здравец“, като в миналото замърсяванията са били по-чести. Сега се случва по-рядко, но пък за сметка на това интензивно, посочи Ибрям. Според него облаците от въглеводороди не могат да се разсеят като други вещества, защото такъв е характерът на тези химикали и отровните облаци идват до Русе точно толкова наситени, колкото са изпуснати от френския завод. Според Ибрям макар и в редки случаи замърсяването стига и до Мартен. 
Пред депутатите бяха изказани мнения, че при всеки неуспех в съда от компанията стават по-предпазливи, но самочувствието им нараства и проблемите започват отново, винаги когато магистратите се произнесат в тяхна полза. 
За да бъдат измерванията пък напълно валидни и за съдебната зала, е необходимо да се правят от акредитирана лаборатория, каквато в България няма, въпреки че темата е поставяна във връзка с проблемите с въздуха на Русе, изтъкнаха представителите на групата „За чисти въздух и вода“. 
Присъстващите граждани - Галичка Николова, Велизара Гарвалова и Петър Костов, се оплакаха, че от многобройните им инициативи в търсене на решение на проблема и срещите с представители на различни институции реални резултати няма. Те заявиха, че дори са готови на гражданско неподчинение и затваряне на Дунав мост, като напомниха за свой протест в миналото, който обаче се е оказал също безрезултатен.  
На срещата с народните представители стана ясно, че депутатите са задали три въпроса към екоминистъра: отговаря ли въздухът в Русе на нормативните изисквания, има ли замърсяване и откъде е то и какво ще направи ръководителят на МОСВ по тези въпроси. 
Бяха обсъдени и други евентуални мерки, които ще се предприемат за спиране на замърсяването на въздуха в Русе.