Неподдържаният фарватер, намаляващ капацитета за превози по реката, и голямата бюрокрация пречат на корабоплаването по река Дунав. Това сподели вчера в Русе Манфред Зайц - генерален секретар на „Pro Danube International“ - Австрия. Организацията е водещ партньор по проект за намаляване на административните бариери пред речния транспорт. България се представлява от Българо-румънската търговско промишлена палата, а асоцииран стратегически партньор по проекта е „Булмаркет ДМ“.
 Имаме уверенията на Еврокомисията, че за разчистване на фарватера ще бъдат отделени повече средства, каза Манфред Зайц. Според него сериозен стимул за речния транспорт ще даде уеднаквяването и електронизирането на голям брой административни процедури, за които в десетте дунавски държави няма единен стандарт. Една част от тях трябва просто да бъде премахната, тъй като представлява излишна бюрокрация, посочи генералният секретар на „Pro Danube International“.
Река Дунав, с нейните 2857 км е един от ключовите транспортни европейски коридори, но в момента се използва едва 10% от капацитета й за превоз на товари.