Фина дама, но с мъжки характер. Жена, която не обича да губи и която няма грешен ход. Невероятен професионалист, който успява да запази самообладание и в най-критичните ситуации. Горда майка и баба, която поддържа перфектно домакинството. Внимателна шофьорка, която обича високите скорости и рядко поглежда километража. Тя е специалистът по дентална медицина и дългогодишен управител на Стоматологията д-р Цветанка Доганова, а това е най-кратката характеристика на 62-годишната русенка. Впрочем Ета, както я наричат близки и приятели, не е от жените, които крият годините си, а дори напротив - гордее се с тях, като споделя, че за нея младостта започва сега. А сега е моментът на финала на кариерата й като управител на „Център по дентална медицина 1“. След 17 години всеотдаен труд д-р Доганова се оттегля от поста поради навършване на пенсионна възраст. И си тръгва с чувство на изпълнен дълг.
Колегите й в Стоматологията са буквално смаяни от решението на управителката
но се оказва, че то е взето отдавна и е много добре премислено. 
От януари молбата ми е написана и се разхожда с мен на задната седалка в колата, но обърната, така че никой да не знае какъв е документът. Всяка история, всеки роман има начало и край. Човек трябва да прецени точния момент кога да спре. Имам мисловния процес, а докато го имам, трябва да взема правилното решение. Аз съм своеобразен човек, решенията си ги вземам сама и трябва да съм напълно узряла, напълно убедена, за да направя една крачка, като досега нямам грешки, обяснява Ета. Тя е категорична, че не е нужно човек да е закован за директорския стол, и ако за някои е така, то определено при нея това никога не е било фикс идея. 
Д-р Доганова е избрана за управител на Стоматологията през 2000 година по настояване на тогавашния главен лекар д-р Петър Тодоров, когото тя описва като невероятен и много интелигентен човек. 
В един красив ден ми каза, че отива в общината и ще ме предложи за управител. Обясних му, че това не съм го правила и не мога да го правя, а той ми отвърна, че вече имам 10 години административен опит като завеждащ терапевтично отделение. Безумно много го уважавам и реших да пробвам. В началото ми беше страшно интересно, защото съм човек на действията и при мен нещата трябва да се случат, спомня си Ета. 
Намеренията й тогава са да изкара един мандат от три години, а зад гърба си има вече шест.
За този период д-р Доганова е сменила шестима кметове и казва, че винаги е спазвала дистанция
Когато отидох при кмета Пламен Стоилов след парламентарните избори, за да депозирам молбата си за предсрочно прекратяване на мандата, му казах това, което съм и написала - няма емоция, няма спонтанност, решението е обмислено и отговорът трябва да е „да“. Той беше подготвен и каза, че безумно много ме уважава, за да ми каже обратното, разказва Ета. 
17-годишният период, в който д-р Доганова е начело на Стоматологията, тя определя като едно уморително време и сега е решена да има повече време за пациентите и за себе си. Споделя, че най-много през дългия период на управление на денталния център я е крепила екипната работа. 
Екипът, с който съм работила, е чудесен. За мен хората са равни и поведението ми е еднакво към всички. Мисля, че съм имала много добри отношения с екипа си, споделя Ета, която не обича да се кара и има много мек характер. 
Всъщност до 2000 година тя ръководи специализирано терапевтично отделение в Стоматологията след спечелен конкурс през 1990 година.
Разпределението ми беше в първа поликлиника в болницата до 1982, когато стана реформа и с конкурс направиха специализирано терапевтично отделение. Към момента бях безумно млада, още нямах и специалност, но желанието на шефката на отделението д-р Велева беше да мина в специализираното. През 1983 година взех специалност и февруари 1990-а се явих на конкурс за началник отделение. Отделението беше женско, с дами с особени характери, които обичаха да има интрига. Още първият ден им казах, че мен клюките не ме интересуват и да не си губят времето, за да ми ги предават, разказва Ета. Ръководният пост всъщност се оказва предизвикателство за младата зъболекарка, която тогава е едва на 36 години, а
за онова време това е твърде млада възраст, за да станеш завеждащ отделение
Освен това до този момент тя не е в групата от така наречените резервни кадри, членове на БКП, които са подготвени за ръководни постове.
И така вече 27 години специалистът по дентална медицина и дългогодишен управител д-р Доганова работи всеки ден по 12 часа и е дала живота си безрезервно за това. Всяка сутрин в 7 без 15 тя е в кабинета си, а вечер остава до седем, с изключение на петък, когато е до обед. Денят й започва с кафе и преглед на Държавен вестник, след това оперативка с колегите и в 8 е първият пациент. Всъщност зад гърба си специалистът по дентална медицина има солиден професионален опит от 39 години, а най-голямото доказателство за качествата й са огромният брой признателни пациенти. Колко точно са, зъболекарката не може да посочи, като само споделя, че има пациенти от първия час, в който е започнала да практикува. Лекувала е и техните деца, внуци, правнуци... Контингентът й обаче е затворен кръг, с който работи с удоволствие.
А първият час, в който д-р Доганова започва да практикува, е през юни 1978 година, след като завършва стоматологичния факултет на Медицинска академия. Изборът да се насочи към медицината младата по дух зъболекарка нарича карма. Израснала в семейство на лекари, Ета не бяга от тази професия, но първоначално избира по-бойните специалности и иска да стане хирург. Баща й, кардиологът Роман Доганов, обаче е категорично против и я насочва към по-леките - очни, нервни, ушни, кожни. Баща ми беше много мъдър човек и авторитет за мен, споделя Ета, която е трето поколение лекар по бащина линия - дядо й Александър Доганов е бил педиатър. Покойният й брат д-р Александър Доганов също бешe кардиолог. 
В началото много мърморих срещу стоматологията, беше по-тежко физически, цял ден лекции и упражнения, правихме протези, мъчехме се, но пък се научаваш. Техничната част ти дава възможност, когато отидеш на работа и когато дадеш на зъботехника нещо да прави, да може да го изискваш. Нашето образование беше фантастично, на европейско ниво, казва д-р Доганова.
Единият от синовете й - Роман, е поел по нейните стъпки и от пет години е млад зъболекар
Не е много лесно да е под моето крило. Много колеги са минали обучение при мен и продължават да ме търсят, когато имат нужда, но към тях съм била много по-толерантна. Давам си сметка, че с Роман говоря по друг начин, казва Ета, като допълва, че и двамата са много емоционални и първо хвърлят ръкавиците, а след много кратко време идва ред на целувките. 
За д-р Доганова изключително важна е диагностиката, като първите две години работи с Роман именно в тази насока. Щастлива съм, че в тази насока той е колега, на който може да се разчита. Това е изкуство, опит, знания, четене и не на последно място асоциативно мислене, допълва специалистът по дентална медицина и с тревога отбелязва, че подготовката сега не е на достатъчно добро ниво. Другият син на Ета - Кристиан, е юрист и работи в Окръжния съд. 
Всички тези години всеотдайност в работата обаче костват на Ета много нерви и безсънни нощи, а най-много страда семейството й. 
Винаги съм спазвала една максима - излизаш от поликлиниката, отиваш на отсрещния тротоар и вкъщи не носиш нищо негативно от изминалия работен ден. Вляза ли вкъщи, никога не говоря за работа. Мъжът ми Борислав обаче във всяка една секунда знае какво съм преживяла, тъй като не мога да слагам маска, споделя д-р Доганова, която най-близките й наричат „готвещата мама“.
Сега вече Ета ще има повече време, за да се отдаде на грижите на 3-годишния си внук Борис
като заниманията с момченцето са най-разтоварващи и зареждащи за младата по дух зъболекарка. 
Първата ми идея беше един месец да не ходя на работа, за да може новата колежка Елена Дачева, която е много качествен човек, да навлезе в работата. Обещала съм обаче да й помагам и трябва да й помагам особено в началото за някои дребни наглед неща, защото това е опит, обяснява специалистът по дентална медицина. И категорично заявява, че ще продължи да работи. 
В нашата работа няма пенсиониране. Ако спреш да работиш, значи да умреш или да се разболееш, казва д-р Доганова. Наред с това тя има ангажимент като председател на комисията по етика в регионалната колегия и член на Националната комисия по професионална етика в Българския зъболекарски съюз.
През малкото свободно време, което й остава, Ета релаксира, като чете книга на вилата в Николово. С усмивка споделя, че поддържа перфектната си форма хранейки се, без да спортува и го отдава на ген. Все пак има хранителен режим, който изключва закуската, обядът е стабилен и задължително по 40 минути, а вечерята поне час и половина. Д-р Доганова признава, че не знае колко килограма тежи, но знае, че в дрехите от 90-та година може да влезе и сега. След пенсионирането си обаче е решила да отдели повече време за себе си.