Д-р Цветанка Доганова е завършила Стоматологичния факултет на Медицинска академия-София и от 1978 г. работи в родния си град Русе. Тя е управител на Център по дентална медицина-1, председател е на Комисията по етика в Регионалната колегия и е член на Националната комисия по професионална етика в Българския зъболекарски съюз.

- Д-р Доганова, възможен ли е наистина свят без кариес, както твърди една реклама напоследък?
- Според мен не. Пастата и устната хигиена са важни, но има ендогенни фактори, наследствена обремененост и т.н. Ролята на хигиената в това да не се развива кариес е около 70%, но останалите 30% също не са за пренебрегване. Зъбите могат да се изчеткат, но как да се премахне останалата микрофлора в устата?
- Преди години всяко училище имаше стоматолог и освен че беше добро извинение за бягство от час, децата бяха под наблюдение. Сега как е?
- В Русе има само 4-5 училища, в които работят чудесни детски стоматолози. Това са „Йордан Йовков“, „Васил Левски“, „Христо Ботев“ и „Братя Миладинови“ с колегите д-р Купенова, д-р Димитрова и д-р Петкова. Това са хора, които са изключително отговорни към работата си, но се получава абсурд заради нормативните уредби в страната.
Според закона за здравето и неговия чл.25 без съгласието на родителите те нямат право да преглеждат децата. Така на всеки 15 септември колегите искат специални разрешения от родителите, за да направят профилактичен преглед на децата им напълно безплатно. Да не говорим, че по този начин колегите не могат да поставят на малките деца и силанти, за да ги предпазят от кариес. Отделно от това, за да имат право на кабинет в училището, едно от условията е да се прави профилактичен преглед на учениците. Как се излиза от този кръг?
- Зачестяват ли случаите на деца със занемарени зъби?
- Не мога да кажа, че са се увеличили главоломно, но има много семейства, които не са научили децата си да си мият зъбите. Даже трябва да кажа, че ромите напоследък се ориентират бързо кое е безплатно и се възползват. Тогава се налага пък ние да ги учим как се мият зъби и да подаряваме четки и пасти.
- Кога трябва да започне това учене да си мият зъбите децата?
- Около две-две и половина години е съвсем навреме. С новите памперси майките не бързат да си слагат децата на гърнета, но преди години, когато ги нямаше, още на годинка започвахме да учим бебетата на тези елементарни хигиенни навици. Същото е и със зъбите - важното е да си чист.
Сега в аптеките има едни тампончета, с които майката може да започне да почиства малките зъбчета и така да покаже на детето, че това е важно.
- Нелекуваният кариес до какво води?
- До пулпит, парадонтит и екстракция накрая. Добавяме и голямата болка и картината става пълна.
- Вярно ли е, че млечните зъби могат и да не се лекуват?
- Точно преди малко чух подобна реплика и изтръпнах за пореден път. Лошото е, че и някои от колегите го съобщават на семействата. Всеки един болен зъб - дали ще е млечен или постоянен, е орган с кръвоснабдяване и инервация.
- Пак преди години всяка сутрин в детската градина децата получаваха в чая или млякото флуорна таблетка. Тази практика защо се прекрати?
- Защото така пише в bg-mamma. Шегувам се, но е приблизително така. Незнайно защо едни хора започнаха да говорят колко е вреден флуорът, като изобщо не се интересуват, че в цял свят има флуорна профилактика. В „белите страни“ той се слага в млякото и във водата за бебета. Русенската вода е с показател на флуор 0.00. От някъде децата трябва да го получават, но няма кой да се ангажира.
- Вероятно са скъпи таблетките.
- Изобщо даже. Цената на българските е за 300 броя около 2 лева. Това е безумно евтино, а е безумство, че не се прилага. В учебниците по медицина с големи букви е написано, че флуорната профилактика е най-успешната срещу кариеса. Това е добре да се прави още по време на бременността.
- Как помага флуорът?
- Съвсем просто обяснено, той не позволява на калция да напусне зъбчето.
В този смисъл се прави и импрегнация на зъбчетата, когато имаме „синдром на биберона“. Когато децата много продължително време смучат млякото със захарта вечер през биберон, се получават отлагания. За да не се травматизира детето, се прави тази импрегнация със сребърен нитрат и йод. Стават черни зъбките, но се спира развитието на кариеса. Това се случва в три процедури и без машина, за да няма и болка. Така поне до три годинки може да се спести работата по зъбите.
- Това означава, че сте противници на бибероните.
- Особено на биберон, потопен в мед. Когато бебето има колики и се успокоява чрез смукателния си рефлекс, може да му се даде биберонче, но това е напълно излишно, когато е спокойно и няма нужда от него.