39,97 лева е средната сметка на домакинствата от Североизточна България за потребената през април електроенергия, изчисли „Енерго-Про“. Месецът бе първият, в който влязоха в сила новите цени на тока. Съгласно решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, увеличението бе с малко под 1%.
Тъй като новите цени на електроенергията влязоха в сила от 7 април, платежните документи за месеца съдържат два подпериода. Консумирана електроенергия до 6 април включително е фактурирана по старите цени, а от 7 април до края на месеца - по новите цени, обясняват от „Енерго-Про“.
Както писа „Утро“, „Енерго-Про“ даде възможност на своите клиенти да направят самоотчет на показанията си при влизането в сила на новите цени. Срокът за това обаче бе твърде кратък и най-вероятно много малък брой абонати на дружеството са се възползвали от тази възможност. А и малката разлика в цените - само с 0.94% нагоре, дава твърде малък стимул на хората да си правят труда да изпращат допълнително показанията на електромерите си.
Фактурирането при клиентите, които не са подали данни, е съгласно регламентирания начин - пропорционално разделяне на отчетените количества на дните преди и след промяна на цената. В зависимост от периода на отчитане, фактурите съдържат различен брой дни по старата и новата цена.