Британски учени разработиха компютърна игра, която учи децата как да подбират здравословни храни за менюто си и да се хранят правилно. Тя продължава само няколко минути, но бързо дава ефект. 7-минутната игра  бързо дава ефект като „настройва“ мозъка им против вредните храни, съобщава UPI.com.

По време на играта на екрана се показват различни продукти и детето натиска копче. Когато храната на картинката е здравословна, при натискане на бутона, се явява усмихнато личице. Ако тя е вредна – намръщено.

Изследователите от университета на Ексетър провели два експеримента с над 200 деца на възраст от 4 до 11 години. И винаги здравословната храна се съпровождала с усмихнато личице.
Хлапетата можели да натискат на воля бутона, когато се яви усмихнат емокин, и да не правят нищо, ако той е тъжен.
След това продължили да се занимават, като новата им задача била за една минута да подберат определено количество хранителни продукти. Оказало се, че тези хлапета, които са играли на новата компютърна игра много по-често подбирали здравословни храни в сравнение с тези от контролната група. Като малките така  и големите се спавили еднакво успешно със задачата, без разлика във възрастта.