Модерен канален колоосен струг за близо 1,9 млн. лева, закупен с финансовата помощ на програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, вече работи в русенската „Експрес Сервиз“. Новото оборудване рязко  повишава капацитета за една от основните ремонтни дейности в предприятието - репрофилиране на локомотивни колооси. С новата машина ремонтът на един локомотив отнема само 4-5 часа. С традиционните стругове операцията отнемаше 4-5 дни, тъй като се налагаше всяка полуоска да се сваля и обработва. Вчера през вкопания в земята струг за няколко часа премина първия му „клиент“ - локомотив на русенската „Булмаркет“. 
Проектът е реализиран въз основа на договор за предоставяне на безвъзмездна помощ, сключен между „Експрес Сервиз“ и Министерството на икономиката на 9 февруари миналата година. Общата му стойност е 1 887 375.90 лева, а одобрената безвъзмездна помощ е 1 млн. лева, от които 850 хил. лева европейско и 150 хил. лева национално съфинансиране. Доставчик е утвърден производител от Германия. 
Освен значителното съкращаване на времето, друг плюс от внедряване на машината е изключителната прецизност на обработката, което от своя страна удължава ресурса на локомотивните колела. Новата машина е много по-екологична. Стоманените стружки се изсипват автоматично в определен контейнер и помещението въобще не се замърсява. При новата технология няма генериране на отпадни масла, греси и замърсена вода, не се използват почистващи препарати. Отделно тя намалява използването на енергийни ресурси. 
С оптимизиране на процеса и съкращаване времето на престой на ремонтираните локомотиви фирмата се надява да привлече повече чуждестранни клиенти, най-вече от Румъния. Компанията вече ремонтира и машини на БДЖ.
Русенската „Експрес Сервиз“ е единственият завод за ремонт на локомотиви в страната. Тя е и единствен производител на локомотиви, като портфолиото й включва няколко серии дизелови и електрически маневрени локомотиви. Наскоро производствената гама е разширена с новия модел ES 1000 - акумулаторен локомотив с двойно по-голяма мощност, способен да маневрира до 2000 тона. Първите два локомотива от серията вече са изработени за държавната железница на Литва.