Двама русенски майстори от Дунавската задруга представиха своето творчество по време на 20-ото издание на международния фестивал на фолклора и народните умения в квартал Бююкчекмедже на мегаполиса Истанбул. Татяна Колева възхити публиката и колегите си от много държави с красивите кукли, които изработва с много вдъхновение и усет, а Йордан Петров показа на многохилядната публика не само филигранно изработените на струг предмети, но и как точно ги прави. 
"Тази година за мото на фестивала бе избрана темата "Дърво и стъкло" и нашата група прекрасно се вписваше в това, тъй като освен Данчо в българската арт делегация бе и майсторката на стъкло Диана Раданова от Варна и майсторът на дърво Иван Димов от Горна Оряховица /градчето е побратим с Бююкчекмедже/. Преди две години Иван също е участвал в този фестивал и е изработил една пейка, която е подарил на организаторите - тя се намира в културния дом на квартала. Сега той направи още една", разказва Татяна Колева. И допълва, че българската група е показала още един занаят, който е характерен за българското народно творчество - тъканите на стан изделия, който е бил представен от Миглена Чаталова и Валери Йотов от Велико Търново. Организатор на българското участие е галеристката Илвие Халилова, която е представителят на фестивала за България. 
Да се каже, че фестивалът е мащабен и грандиозен - все едно да не се каже почти нищо, казва председателката на Дунавската задруга. Участниците са били 1420 души от 71 държави - Казахстан, Туркменистан, Македония, Полша, Унгария, Русия... Танцьори, занаятчии, майстори от различни кътчета на земното кълбо са 
споделяли сърце, душа, копнежи, умения и щедрост
"Радвам се, че всички много харесаха това, което правим. Йордан направо им взе ума със сръчността, с която правеше демонстрации на своя малък струг, който си носеше от Русе. Харесаха се и куклите - турците традиционно се радват на "бебек" - думата, с която те наричат кукличките. А този път бях приготвила и една от моите красавици със специална кошничка, пълна с рози - точно този характерен за България символ подарихме на организаторите на това грандиозно събитие, което припомня на хората изконни ценности", разказва русенката. 
За нея и за колегите й неповторима остава атмосферата, която цари по време на фестивала, който се провежда цели 12 дни! "Организацията е перфектна - настаняването, транспортът от хотела до фестивала и обратно, програмата по дни и часове, храненето на това огромно количество народ! Предвидено беше и специално внимание за свободното време - 
екскурзия с кораб по Босфора до едно рибарско градче
за всички участници, освен това беше включена и специална разходка из Истанбул, където всеки избираше какво точно да разгледа. Но едно от най-запомнящите се впечатления остава самият фестивал - с гъмжилото от празнично настроени хора, готови да споделят майсторлъка и вдъхновението си. Много впечатляваща беше опашката за билети за посетителите на фестивала - извиваше се на 700-800 метра по трима души в колоната, които чакаха да се снабдят с билети за изявите и особено за концертите в програмата. Тези концерти са отделна тема в приключението, наречено "Фестивал Бююкчекмедже" - на тях се събираше многохиляден народ, като хората се разполагаха направо на тревата на поляните, пийваха чай, хапваха сандвичи или сладкиши. Няма бири, няма разхвърляни боклуци... Деца играят, ритат топка по тревата, а наоколо - огромни екрани за тези, които са по-далече от сцената, за да гледат и те изпълненията.
Но най-смайващото са сутрините: няма и следа от вечерните стълпотворения
Чистотата е невероятна, стъпканите цветя са подменени със свежи, а поляните изглеждат така, че никой не би могъл да предположи, че предната вечер тук деца са гонили топката. Как го правят - недоумявам", продължава Татяна Колева. 
Тези впечатления тя и колегата й Йордан Петров вече са споделили с останалите в Дунавската задруга. И се надяват и за следващи издания на фестивала русенски майстори също да вземат участие - както това направиха преди година майсторката на везбата Севим Ганева и майсторът на художествени тъкани Веселин Фесчиев. 
А сега за Дунавската задруга предстои една динамична есен. Тази седмица за Враца заминават Антон Антонов, Таня Колева, Ангел Митрофанов, Йордан Петров, Веселин Фесчиев, Красимир Сивов, всички те - членове на Дунавска задруга. Там русенските пазители на традицията ще участват във фестивал по проекта "KIDS - уникална концепция за семеен туризъм и пътувания в румъно-българската зона". Малко по-късно, между 26 и 28 септември също такъв фестивал ще се проведе и в Русе. 
А на 27 септември 
майсторите ще се включат в Нощта на учените
Пред музея ще бъде подредена миниизложба на русенската авторка на калоферска дантела Мария Браткова, като самата майсторка ще прави демонстрации, за да научат посетителите как от прехвърлянето на нишките се получава бяла вълшебна приказка. Освен това две групи деца ще попаднат под обаянието на Севим Ганева и на Таня Колева. Севим ще открехне за тях чудния свят на везбата с нейната удивителна символика и ще учи малките си последователи да бродират. Таня пък ще разказва на другата група за особеностите на българския народен костюм за празници и за делници и всяко дете ще може да си изработи само дрешки за една кукличка, която накрая ще вземе със себе си.