ГЕРБ оттегля спорните промени в закона за земеделските земи, предизвикали протести пред парламента. Няма да допуснем поредното презастрояване и замърсяване на земите по Черноморието, зарече се шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни, че решението е взето след консултации с групата на патриотите, които са основен вносител на законопроекта. А причината е, че се правят политически спекулации с внесените текстове.

Не е бил правилен подходът, че не са направени консултации предварително със заинтересованите страни, обясни шефката на земеделската комисия Десислава Танева.

Внесените промени предвиждаха удължаване с 3 г. на срока за застрояване на земеделските земи и улесняване на строителството по тях.

До 2011 г. не е имало срочност за застрояване в земеделски имот. Едва след това с промени, внесени от ГЕРБ, е даден срок от 6 г., след който, ако няма застрояване, земите стават отново земеделски, обясни Танева. Той изтича на 24 май.

Няма как да има застрояване на дюни въз основа на този законопроект, категорична бе тя.

Малко над 1817 са имотите в границите на Черноморските области, които са със сменено предназначение. Едва за 217 от тях има поискано издаване на разрешително за строеж, даде пример Танева.

Срокът е дисциплиниращ и изтичането му не забранява на собствениците да кандидатстват отново за разрешителни, обясни пък шефът на правната комисия Данаил Кирилов.