„Соаре в Къщата на Калиопа. Оживяла история“ в постановка на Работилницата за театър „Мармалад“ на Евгения Явашева ще оживи от 20 часа на 20 май една от емблематичните русенски къщи - Музея на градския бит. Това е едно от колоритните събития в Нощта на музеите и галериите, в която Русе се включва за 14-и път. 
В Историческия музей тя ще започне още в пет следобед, когато ще бъде представена стихосбирката на Свежа Дачева „Уча се да бъда Никой“. В Лапидариума зад музея от 17.30 малки и големи ще могат да премерят върху себе си колко тежат ризниците и шлемовете на римските легионери. В 18 ч започват археологическите разкопки за деца, които вече традиционно приковават вниманието на хлапетата, те с огромно удоволствие търсят с металотърсач заровени в пясъчника съкровища. Презентации ще разказват за игрите през римската епоха, за монетите на северите и за музиката в праисторията, разкази за прелюбопитни случки и открития, представяне на възможностите за земеделие в градски условия и други много интересни теми ще занимават посетителите в музея. А от 19 до 23 ч римската крепост Сексагинта Приста ще стане сцена за хард рок, хип-хоп и метъл концерт на групи като „Пердах“, „Нищо общо“ и други от Русе и Варна. Приблизително по същото време млади китаристи от Училището по изкуствата ще свирят в Историческия музей. В 23 ч пак там ще има музикално представление по постановката на Детската опера „Пеем с Красавицата и Звяра“.
Библиотека „Любен Каравелов“ също ще отвори широко врати, за да включи и своите пространства в пълната с приключения Нощ на музеите и галериите. Там събитията започват в шест вечерта с фотопанорама „Русе - древен и млад“ и изложбата на ретроснимки и картички „Някога в Русе“, които ще бъдат подредени на първия етаж. В градинката пред библиотеката ще има първо „Малчугански танци“ на Freedom Dance Studio, а по-късно и творческа работилница за всички, които мечтаят да научат стъпките на известните танци. По същото време в заемната ще бъдат показани модни прически и стил. 
Ученическият театър при училище „Христо Ботев“ ще представи в читалнята „Как маймуните са произлезли от човека“. Кастинг за книга, работилничка за оргонити, рисуване с пръсти и демонстрации на модни прически и грим, изпълнени от ученици от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ са част от другите интригуващи събития в библиотеката. От 22 ч гимназистите ще представят и модно шоу, което са нарекли „Ние обличаме духа, а не само тялото си“. Ирена Линкова ще разкаже за витражното изкуство, а младият художник Горан Памуков ще представи особено актуалното сред младите днес изкуство на татуировката. Финалното събитие в библиотеката ще бъде „Театър на огън и сенки“ на Симеон Петров в градинката на площад „Княз Александър Батенберг“ от 23 ч. 
Както обикновено, Художествената галерия отново е подготвила стилна програма с необичайни творчески провокации за своето включване в Нощта на музеите и галериите. Тази година програмата е наречена „Неоспорвани истории в живопис, музика и хартия“. В 18 ч там започва работа творческата работилница „Картон“ - петима ентусиасти ще изработват от пресован картон... нощни шкафчета! Това ще стане под ръководството и със съветите на Пирина Лачкова-Жамбю, създател и дизайнер на мебели и форми от картон. Пирина дълги години е живяла в Париж, където развива своя вкус към креативните решения и нетрадиционните изкуства. В 20 ч в РХГ ще бъде открита изложба живопис „Хоризонти“ на пловдивския художник Иван Шишков, който е син на известния Начо Културата - пловдивчанина Атанас Кръстев, който създаде архитектурния резерват „Старинен Пловдив“. В 22.30 ч започва концертът на групата на Антон Рикев „Хай Тайм“, а точно в полунощ ще бъде прожектиран филмът „Едно, две“ на Никол Събева, която тази година завършва Професионалната гимназия по туризъм и вече е приета за студентка по кинорежисура в Англия.