68-годишната Райме Хасанова от Голямо Враново е удушена в дома си в края на селото от две години по-младия й съсед Джелял Юсеинов. В основата на мъчителната смърт, по чието разследване криминалистите работят, е сексуални намерения. Дали е осъществен полов акт, или мъжът само се е гаврил с жертвата си, предстои да покажат назначените екпертизи. В хода на разследването се е включил и екип от Главна дирекция „Национална полиция“. Това съобщиха на пресконференция вчера окръжният прокурор Георги Георгиев и директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов.
На 12 май около 9.30 часа е подаден сигнал в полицейското управление в Сливо поле, че 68-годишна жена е намерена мъртва в къщата си в Голямо Враново. На безжизненото й тяло се натъква съседката й Себат Сабриева, която забелязва отворената входна врата на къщата й и отива да я види. Изненадата й е голяма, когато вижда Райме да лежи в леглото гола, с разхвърляни дрехи и с окървавена глава. 
На място е повикан селският лекар, който установява съмнителни обстоятелства около смъртта на Райме. Това налага към къщата да се отправи оперативна група, която да извърши процесуално следствени действия под надзора на Окръжна прокуратура, поясни ст.комисар Атанасов.
При огледа в къщата не са открити следи от претърсване, както и липсата на пари и ценни вещи, а и получената от предния ден пенсия била непокътната. Установени са обаче травми по главата, които сочат, че смъртта е настъпила по насилствен начин на 11 май след 17 часа. Освен това сваленото бельо на жената поражда съмнения за изнасилване.
Веднага са започнали проверки на близките около местопрестъплението къщи и разпити, защото вече има предположения, че убиецът е от същото село. Разпитани са 25 души, сред които пастири, хора с регистрирани насилствени действия, психично болни, лица с наложени мерки по Закона за защита от домашно насилие, алкохолици и наркомани. 
Оказва се, че всички имат алиби за 11 май в късния следобед, но съсед на убитата не успява да обясни какво е правил след 17 часа. С него започва усилена работа и накрая 66-годишният Джелял прави пълни самопризнания и дава писмени обяснения за убийството. 
Мъжът е бивш строител, в момента е пенсионер. Живее със семейството си в съседен имот, но спи в отделно помещение. Преди 19 години зидарят има регистрирана закана за убийство, което е единствената му криминална проява до момента, обясни шефът на ОДМВР.
Разследването обаче показва, че Джелял е задявал жени в селото, но не е проявявал сексуална и физическа агресия.
Цялото разследване по случая се извършва под надзора на Окръжна прокуратура, която в неделя се запозна със събраните доказателства до момента, които по безспорен начин уличават Джелял и той е привлечен като обвиняем за умишлено причиняване на смърт по особено мъчителен начин и с особена жестокост, допълни прокурор Георгиев. По думите му причината за настъпване на смъртта се дължи на удушаване. Джелял Юсеинов е задържан в ареста за 72 часа, след което ще му се вземе мярка задържане под стража от съда. Предстои да му се назначи психиатрична експертиза, защото има данни, че има психични отклонения, но това ще стане в по-късен етап.
Самият факт, че къщата се намира в края на селото срещу пасище ни накара да направим десетки проверки, което ни отне денонощна работа, но всичко приключи благоприятно и успяхме да изобличим убиеца за много кратък срок, уточни началникът на Криминална полиция Николай Кожухаров.