Новият френски президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит няма да са заедно на церемонията по встъпване във власт в неделя, пишат френски издания.

Брижит Макрон ще пристигне по-рано в Елисейския дворец, заедно с другите гости на събитието. Така тя няма да бъде до мъжа си, когато той бъде официално посрещнат от предишния държавен глава Франсоа Оланд на входа на двореца.

Причината не е промяна в отношенията на Макрон и 24 години по-възрастната му съпруга, която иначе е неотлъчно до него на публични събития.

Официално Оланд няма първа дама, въпреки спекулациите за връзката му с актрисата Жули Гайе. Така Макрон също трябва да влезе сам, в името на "визуалната и протоколна" симетрия.

Преди 5 години Валери Трирвильор, тогавашната приятелка на Оланд, влезе отделно в двореца и се срещна с Карла Бруни-Саркози - съпругата на отиващия си държавен глава Никола Саркози.

Саркози също посрещна Оланд сам пред вратите на двореца.

Центристът Еманюел Макрон, бивш икономически министър в правителството на Оланд, спечели втория тур на президентските избори във Франция миналата неделя. Макрон надви националистическия кандидат Марин Льо Пен, с която бяха останали на балотаж.  

Макрон е на 39-години и е най-младият френски държавен глава след Наполеон.

Медийното внимание към новия президент се поделя между политическите му планове и жената до него - 64-годишната Брижит Макрон. Двамата се срещнали, когато тя му преподавала в гимназията.