Новият здравен министър спомена сред приоритетите на бъдещото си управление намаляването на употребата на наркотици. Няма повече подробности, затова може да се гадае по пътя на логиката.

Намаляването на употребата на наркотици в една страна, твърдят доказани експерти, е резултат от три дейности: превенция, лечение и ограничаване на предлагането. Третата е пряко зависима от друго министерство, на вътрешните работи. Така че на преден план, за да стане темата наистина приоритетна, трябва да се проследят първите две.

Описана съвсем накратко, ситуацията с наркотиците в страната ни напоследък изглежда по следния начин: актуални са новите дизайнерски дроги, които безпрепятствено се разпространяват и рекламират чрез интернет. Далеч не всички от тях са в забранителния списък, защото само лека промяна във формулата вече вдига летвата. Нито ефектът, нито трайните последици от тях са ясни на когото и да е било. За децата това не са истински наркотици, те се забавляват, докато ги вземат. После някои от тях полудяват, други дори умират. За деца под 18 години у нас няма подходящо място за лечение. Не че за по-големите местата са толкова много и толкова достъпни, но непълнолетните наистина са оставени изцяло на семействата си. Които по правило нямат и представа какво да правят.

Метадоновите програми – държавни и частни, са опасали страната нашир и надлъж с устойчивата тенденция да си държат клиентите колкото може по-дълго. Това е особено валидно за частните програми. Те нямат никакъв икономически интерес да намаляват дозите, за да могат клиентите им да излязат чисти един ден, което всъщност беше първоначалната идея на метадона. У нас човек на метадон си е човек на метадон три, пет, десет години, колкото издържи и колкото може да плаща. Когато годинките станат повече, доста клиенти направо излизат не само от програмата, ами от живота изобщо. Никой не води статистика колко са. Не са малко. Само от началото на годината само в един квартал на Пловдив три момчета си отидоха по тоя начин. Има и други.

Казано накратко – ситуацията е изтървана много отдавна. Който може да се възползва от нея да печели, го прави. Малцината, които искрено искат да променят нещата, са в задния двор на всякакви приоритети.

Ако министърът на здравеопазването наистина иска да намали употребата на наркотици, нека почне първо с лечението. Нека огледа съществуващите програми и види къде липсват свързващите звена. Нека види какво правят хората по света. Изобщо не е необходимо да ходи до другия му край – само в съседна Гърция да види. Там със здравни вноски само човек може да изкара няколкогодишна многостепенна терапевтична програма и да си поеме живота в ръцете. И в Полша е така. Там държавата поддържа терапевтични програми във всеки окръг. У нас има терапевтични програми, но те далеч не са по джоба на всекиго. Престоят е 7-9 месеца, цената е около 1000 лв. на месец, понякога от един път не става. Доскоро държавата у нас осигуряваше по няколко безплатни бройки, все е нещо. С годините тези бройки ставаха все по-малко.

Казват, че няма пари.

Два милиона лева не са малко пари. С тях може да се подпомогне лечението на сериозен брой хора.

Два милиона са пуснати за проекти в Министерството за младежта и спорта в три направления – информация за зависимости, информация за агресия, мотивиране на младите, активизиране на младите. Парите идват от хазарта. Според закона за хазарта, социалните вноски на организаторите на хазартни игри отиват в бюджета на Министерството на младежта и спорта. Звучи доста благородно. Като се има предвид, че немалка част от младите вече търсят помощ и за зависимост от хазарт.

Програмата, обаче, буди въпроси. Толкова много въпроси, че човек, който се е занимавал от години в тая сфера, доказал е идеите си и иска да ги продължи, спира и се отказва да кандидатства. С убеждението, че се е натъкнал на поредната, ама много голяма, нагласена далавера.

Срокът за подаване на предложения за проекти е 17 май. Следва един период, неясен, в който проектите ще се оценяват, после започва изпълнението. Което, обаче, каквото и да си замислил, трябва да приключи до 15 октомври тази година, а до 31 ноември вече трябва да си се отчел.

С една дума два милиона лева, за да информираш младите за агресия, зависимости и да ги мотивираш и активизираш… за три месеца

В които три месеца, забележете, трябва да направиш едномесечна национална кампания с анимиран клип. Това е задължителен елемент. В този клип не пише какво трябва да има, но се подразбира, че се рекламира участието на хазарта във възпитанието на младите. Какво друго.

Нищо чудно анимираните клипове вече да са готови, както и скромни проекти за много пари, годни да бъдат реализирани точно в момента, когато учениците, основна аудитория на цялата програма, са във ваканция.

Това ако не е далавера...

А що се отнася до приоритета на новото правителство да намалява употребата на наркотици...

Съвсем основателно предполагам, че приоритетът ще бъде изпълнен с две-три шумно отразени в медиите акции срещу дилърите и повече нищо няма да се чуе.

Дано не се окажа права. 

----------------------------------

Веселина Божилова е основател и председател на сдружение "Майки срещу дрогата".