Д-р Руслан Кулински е завършил Медицинския университет във Варна през 2006 година. Веднага след това започва работа в Спешно приемно отделение към Многопрофилната болница в Русе, а година по-късно се премества в Трето вътрешно отделение. От 2009 до 2013 година той специализира гастроентерология отново във Варна и продължава да работи в Трето вътрешно отделение като гастроентеролог. В началото на 2014-а д-р Кулински придобива необходимата специализация за ултразвукова диагностика на коремни органи и ендоскопски изследвания.

- Д-р Кулински, колко пациенти са приети в Трето вътрешно отделение след дългите празници от Великден насам?
- От Великден до Гергьовден включително през отделението са минали 204 пациенти с оплаквания от гадене, повръщане, болки в стомаха, диария. Голяма част от тях бяха препратени в хирургичното отделение.
- Каква е причината за тези дискомфортни състояния?
- На първо място диетични грешки при хранене като прекалена употреба на пържена храна, силни подправки, яйца, агнешко и ярешко месо. Сезонът е характерен с консумация на пресни салати, лук, чесън и когато те се комбинират с люто, много оцет, яйца и пържена храна, се стига до заболяване на горната храносмилателна система. Освен това ярешкото и агнешкото месо са по-мазни хранителни продукти, които провокират заболявания на панкреаса и образуване на камъни в жлъчката. И тъй като тези храни не се консумират редовно, при преяждане водят до разстройство или повръщане.
- Имаше ли сред тези 204 пациенти със здравословни проблеми в резултат на прекаляване с алкохол?
- Българинът празнува не само с ядене, а и с пиене, а алкохолът в комбинация с мазни храни уврежда най-вече панкреаса и жлъчката. Сещам се за двама пациенти, приети по време на празниците при нас с панкреатит. Това е най-тежкото заболяване след препиване, защото при остра форма на това състояние може да се стигне до летален изход. Още 11 с по-лека форма на панкреатит също бяха на лечение в отделението. 
- Прекалената употреба на яйца до какви стомашни проблеми води?
- Имахме 18 пациенти, които бяха лекувани именно след прекалена употреба на яйца. В жълтъка се съдържат големи количества холестерол. Това важи също и за животинските дреболии и тлъстото месо. Ето защо прекалената им употреба води до обостряне на жлъчно-каменната болест, до възпаление на жлъчния мехур вследствие на натрупания холестерол. Оплакванията на тези пациенти бяха свързани с гадене, повръщане и температура. Тук е важно да отбележа, че има хора с генетично висок холестерол, за които прекалената употреба на яйца е забранена.
В отделението постъпиха и 45 пациенти с гастритни и язвени оплаквания.
- По време на празници хората се отпускат и забравят, че прекаляването с храна и алкохол може да им създаде сериозни здравословни проблеми. Какъв съвет ще дадете в това отношение?
- Няма отровни вещества в храната, има отровна доза, така че при минимална употреба на жълтъци, мазно и пържено, всичко ще е наред. Прекаляването обаче води до болести на панкреаса, жлъчката, стомаха. Освен това ще посъветвам хората да са физически по-активни и да се хранят рационално, без преяждане и препиване.
- С настъпването на летния сезон и повишаването на температурите идват други опасности, свързани със съхранението и консумацията на храна. За какво трябва да внимават хората?
- На първо място да не се консумира недобре термично обработена храна. Това важи и за продукти, които не са съхранявани в хладилник, защото те се развалят бързо и водят до остри стомашно-чревни възпаления, познати като ентероколити. Причина за тези състояния могат да бъдат сандвичи и дюнери, които са с неясен произход и се консумират на крак. Сладки изделия, в които има яйца и мляко, също са опасни за употреба през лятото, защото от високата температура също се развалят бързо.
- Вие извършвате и ендоскопски изследвания на стомашно-чревния тракт. Каква е целта им?
- Целта на ендоскопските изследвания е установяване на причината за оплакванията на пациентите от болки в стомаха, както и активно търсене и ранна диагностика на злокачествени тумори, което дава възможност за правилното им лекуване и излекуване в пълен обем. Късно откритите заболявания подлежат на палиативни грижи като прием на обезболяващи медикаменти до края на живота на пациентите.
- Какво следва за пациенти, при които се диагностицира тумор в дебелото черво?
- Първо част от открития в дебелото черво полип се праща за патология. Ако изследването покаже, че той е злокачествен, се минава към операция и химиотерапия или лъчетерапия в Онкодиспансера. Ако полипът е доброкачествен, той се изрязва по ендоскопски път и след това състоянието на пациентите се проследява периодично.