Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрила нова, по-висока цена за произвежданата от „Топлофикация Русе“ електрическа енергия. Тя влиза в сила от 1 май и ще важи до 30 юни. Токът ще се изкупува вместо по досегашните 132,31 лв./MWh, по 140,79 лв./MWh. Промени в цените на топлинната енергия няма.
Регулаторът приема аргументите на „Топлофикация“ за нараснали разходи на дружеството вследствие на значителното поскъпване на въглищата. Основната причина е, че през 2016 г. Китай затваря голямо количество въглищни мини, увеличава своя внос на въглища и това води до сериозен ръст в цените им на международно ниво. А русенският ТЕЦ може да изгаря в парогенераторите си вносни въглища с много специфични характеристики, които могат да бъдат доставени единствено от внос от Централноазиатската част на Русия в близост до границата с Китай (област Кемерово, окръг Красноярск). Тези въглища се транспортират от Русия транзитно през Украйна и от пристанище Измаил (Украйна) по река Дунав пристигат до Русе. Политическата обстановка в Украйна води до повишаване на транспортните разходи, които играят основна роля в крайната стойност на въглищата.
Разстоянието от въглищните мини, от които се закупуват въглищата, до Измаил, Украйна, е около 6000 км. Към тях се добавят 500 км от Измаил до Русе, претоварни разходи, терминални такси и др. Още един фактор за повишаване цената на въглищата е обменният курс RUB-USD.