Ротари е организация на бизнесмени и професионалисти, обединени в световен мащаб, които служат в хуманитарната сфера, насърчават високите етични норми във всички професии и спомагат за изграждането на добрата воля и мира по света.
Целта на Ротари е да насърчава и подхранва идеала за служба като основа на достойното начинание. Четири са областите, чрез които се подпомага този "идеал за служба": чрез развиването на познанството като възможност за служба; поддържането на високите морални норми в бизнеса и професиите; чрез службата в бизнеса и професията и обществения живот; нарастването на международното разбирателство, добрата воля и мира.
Ротарианците по целия свят следват и спазват посланието за нещата, които мислят, казват или правят, в съответствие с четиристранния тест:
1. ИСТИНА ли е? 
2. ЧЕСТНО ли е спрямо всички засегнати? 
3. Ще изгради ли ДОБРАТА ВОЛЯ и ПО-ДОБРИТЕ ПРИЯТЕЛСТВА?
4. Ще бъде ли ОТ ПОЛЗА за всички засегнати?”.


Ротари е световна хуманитарна организация, която обхваща над 34 000 клуба в около 200 страни и територии. Ротарианците по света са над 1 220 000 души. Организацията насърчава идеала за служене на обществото, разширявайки запознанствата като възможност за служба; поощрява високите етични стандарти в бизнеса и професията; признава ценността на всички полезни длъжности като възможност да се служи на обществото; прилага идеала за служене в личния, служебния и обществения живот на всеки ротарианец; съдейства за постигане на напредък в международното разбирателство, добронамереност и мир чрез световно другарство между бизнесмени и професионалисти. 
В Ротари членуват бизнесмени и специалисти, които са лидери в своята професия и бизнес. Те осигуряват хуманитарна помощ на обществото, насърчават високоморалните норми на поведение във всички професии и спомагат за укрепването на доброжелателството и на мира по целия свят. 


Петте авенюта за служба в Ротари са философската и практическата рамка за работата на Ротари клуба. Петте аввенюта са следните: 
ПЪРВОТО АВЕНЮ: Службата на клуба се състои в действия, които клубният член трябва да извърши в рамките на клуба, за да може този клуб да функционира успешно. 
ВТОРОТО АВЕНЮ: Професионалната служба има за цел насърчаване на високи етични норми в бизнеса и професиите, почитане на всички полезни занятия и насърчаване на идеала за служба във всички професии. 
ТРЕТОТО АВЕНЮ: Служба на общността е свързано с различни усилия от страна на членовете, понякога съвместно с други хора, за подобряване качеството на живот в местността или общността, където се намира клубът. 
ЧЕТВЪРТОТО АВЕНЮ: Международна служба се състои от дейностите на членовете за международно разбирателство, добра воля и мир чрез запознанства с хора от други страни, с тяхната култура, обичаи, постижения, стремежи и проблеми чрез литература и кореспонденция, както и чрез сътрудничество за всякакви клубни дейности и проекти за помощ на хора в други страни. 
ПЕТОТО АВЕНЮ: Службата на младежта признава позитивната промяна, осъществена от младежите и пълнолетните млади хора чрез дейности за развитие на лидерски умения, участие в проектите за обществена и международна служба и програмите за обмен, които обогатяват и благоприятстват световния мир и културното разбирателство. 

Фондация "Ротари" е организация с нестопанска цел, която подкрепя усилията на Rotary International за постигане на световно разбирателство и мир чрез редица международни програми за хуманитарен, образователен и културен обмен. Тя е създадена през 1917 г. по идея на Арч Клъмф, шестия президент на Ротари Интернешънъл, като фонд, финансиран от дарения. 
Една от най-важните програми на фондацията е "Полио Плюс" - тя има за цел да се изкорени детският паралич в целия свят. Всяка година фондацията дарява стотици хиляди долари за превантивна ваксинация на децата в бедни държави и региони с по-слабо развита инфраструктура, засегнати от гражданска война или конфликти. От началото на програмата през 1985 г. над 2 млрД. деца са получили ваксина срещу полиомиелит. В момента 209 страни, територии и зони по света са свободни от тази опасна болест.

Младежките програми на Ротари са две: Интеракт (ИАК) и Ротаракт (РАК). Те възникват в десетилетията след края на Втората световна война. През 1962 г. е създаден първият ИАК в Мелбърн, Флорида, САЩ, а през 1968 г. е създаден първият РАК в Шарлът, Северна Каролина, САЩ. 
В ИАК членуват деца и юноши от 12 до 18-годишна възраст, а в РАК – младежи от 18 до 30-годишна възраст. Днес в света има над 10 700 Интеракт клуба с около 200 000 членове, а Ротаракт клубовете са над 9 522 с повече от 290 000 членове. 
Срещите на ИАК и на РАК стават веднъж седмично. Интеракт и Ротаракт клубовете дават възможности за младите хора за постигане на по-голямо разбирателство и за изява на добра воля сред младежта по целия свят. 

Най-значителният проект на Ротаракт клуб "Русе" е RACycle. Той е отличен сред 25-те топ европейски социални проекти. Стартирал е през 2010/2011 г. и продължава в следващите години като екофестивал в подкрепа на живата природа. Неговата основна цел е да повиши информираността и подбуди интереса на деца, младежи и по-възрастните жители на града към разделно събиране на отпадъци, опазване на околната среда и проява на отговорно отношение към природата и самите нас; да покаже, че често забравени неща и вещи, които сме готови да изхвърлим, могат да се окажат ценен ресурс, да спестят разходи и да са източник на вдъхновение.

Инър Уил (Inner Wheel) е една от най-големите доброволни организации на жени в света. Тя има статут на неправителствена организация в ОOН и с представителства в Ню Йорк, Женева и Виена. Клубове на Inner Wheel сега съществуват в над 100 страни по света, в тях членуват 103 000 жени. Началото на Inner Wheel е поставено в Манчестър, Великобритания, на 10 януари 1924 г., когато Маргарет Голдинг председателства клуб, формиран от съпруги на ротарианци.  Тогава е избрано и името Inner Wheel (Вътрешен кръг), така е обозначена връзката на ротарианското колело с по-малък кръг вътре в него. През 1967 г. се създава International Inner Wheel.
Първият Inner Wheel клуб в България е създаден на 7 юни 1997 г. в Пловдив с чартърен президент Мая Чаушева. Сега у нас има 23 IW клуба. 

По повод 80-ата годишнина от създаването на Ротари Русе Ротари и в."Утро" организираха съвместна игра "Опознай Ротари". В продължение на малко повече от месец в съботните броеве на "Утро" бяха публикувани въпроси, свързани с историята на ротарионското движение. 
Празничното отбелязване на годишнината ще бъде на 13 май от 18 ч на площада пред общината с голям концерт Тони Димитрова и русенски рок групи. Тогава ще бъде изтеглено и името на победителя в играта "Опознай Ротари", който ще спечели 200 лева. Достатъчно е да се дадат правилни отговори на въпросите, публикувани в "Утро", като отговорите се изпращат на e-mail: [email protected]

Напомняме отново седемте въпроса от играта "Опознай Ротари". 

1. По какъв повод е създадена организацията Ротари?

2. Кои са авенютата на служба в Ротари?

3. Защо е създадена фондация "Ротари" и какви са нейните цели?

4. Кои са младежките програми на Ротари и в какво се изразява тяхната дейност?

5. Кои са най-значителните проекти на РАК "Русе"?

6. Какво знаете за Inner Wheel като част от Ротари?

7. На коя дата е чартиран първият Ротари клуб в Русе и кой е неговият спонсор?