Спряха от продажба над 5 хил. пакета с ориз, сирене и кашкавал

Производителите на пакетирани храни доста често ни лъжат с грамажа на храните, са установили през миналата година от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

От наздорното ведомство съобщиха за „Монитор“, че само през миналата година по тази причина са спрели от 5506 пакета с ориз, сирене и кашкавал са спрени от разпространение. От данните става ясно още, че 3040 продукта са конфискувани от производители и вносители през 2016 г. Проверяващите са инспектирали 16 производителя, които правят храни в опаковки – 11 на олио, 3 на ориз, захар и варива, както и други 3, които се занимават с производство на мляко, месо и шоколадови изделия. От общо проверените 46 партиди е установено, че едва 2 не отговарят на изискванията – 1 партида ориз и 1 олио. Поради тази причина те

веднага са спрени от разпространение

уточняват от ДАМТН.

Освен производители от държавната агенция са направили и обстойни проверки на 213 магазина, в които се продават предварително опаковани стоки. Оказало се, че над 530 партиди са изтеглени веднага, защото не отговарят на количеството изписано на опаковката. Други 42 пък са конфискувани, тъй като търговците са променили предварителното обявеното от производителите количество.

Така цели 2466 стоки са иззети директно от търговската мрежа. Оказало се, че оризът е храната, която най-често не отговаря на закона – 2251 пакета. На второ място се нарежда олиото – 736 бутилки. Изтеглени са и пакети с кашкавал, сирене, кофички кисело мляко, месо, прясно мляко и захар. Не са намерени обаче пакети, върху които да липсва надпис с теглото на храната.

От ДАМТН обясняват, че са

съставили 29 предписания и 8 акта

за административни нарушения. Експертите допълват, че анализът на резултатите показва трайна тенденция за намаляване на нарушенията при пакетираните храни.

„Трайна е и тенденцията при проверките да се установяват все по-малко продукти с променено от търговците съответствие на обявените от производителите количества, като такива нарушения се констатират предимно в малки търговски обекти“, категорични са от надзорното ведомство. Причината, според ДАМТН, е регулярните проверки, които се осъществяват от агенцията от 2012 г. насам. Чрез тях се осигуряват по-добра защита на потребителите и условия за лоялна конкуренция на производителите.

Освен това през миналата година е намалял и броят на сигналите във връзка с пакетажи, като са получени едва 14 сигнала.