Състезателят на „Юнак“ /Русе/ Борислав Новачков се класира за финала на европейското първенство по свободна борба за мъже и жени в сръбския град Нови Сад. Новачков, който тренира и живее основно в САЩ, но се състезава у нас с трикото на русенския клуб, извървя триумфален път до схватката за златото. Късно снощи той протегна ръце към титлата в категория до 65 килограма в последна борба срещу много класния руски борец с дагестанска кръв Иляс Бебкубатов. 
Борислав Новачков тръгна с победа от 6:2 срещу словенеца Давид Хабат. Българинът не държа дълго на тепиха Виктор Середа от Беларус, тъй като го победи с туш. Третият му двубой с Гор Оганесян от Украйна изглеждаше непредсказуем заради сериозната класа на етническия арменец. Новачков обаче не му остави никакъв шанс - 8:0.
Да припомним, че възпитаничката на русенската школа Тайбе Юсеин също стигна до финала в първия ден на първенството. Тя обаче отстъпи с 2:3 срещу Моника Ева Михалик от Полша. Съдийството в този двубой бе под всякаква критика. Българският щаб подаде протест, който обаче не бе уважен. 
След зрителите на шампионата е почетният председател на българската федерация по борба Валентин Йорданов.