Олимпиецът от „Юнак“ /Русе/ Борислав Новачков записа победа и загуба на олимпийския турнир в свободната борба за категория до 65 килограма. 
Лошото за Борислав бе, че по волята на неблагодарния жребий тръгна със схватка от квалификациите срещу иранеца Мелсам Насири. Само половин час по-късно трябваше да излезе срещу Франклин Гомес от Пуерто Рико, който почиваше в първия кръг и се запъти към тепиха без грам умора. Гомес, който тренира в САЩ, поведе с 0:1, Новачков направи обрат във втората част до 4:1, но после се остави да бъде свален на два пъти - 4:7. Шансът за българина да стигне до медал е във варианта Гомес да се класира за финала и така да изтегли Новачков до репешаж. 
Борислав спечели инфарктно стартовия двубой с Насири - 10:7. Поведе през първата част с 4:0, но иранецът атакува във втората и бързо върна 2 точки - 4:2. После резултатът се движеше по ръба на бръснача - 6:2, 6:3, 6:5, 8:5, 8:6, 8:7, 10:7. Хубавото бе, че Новачков взе важни точки в моментите, когато Насири бе близо до изравняване.