Борещият се в България с трикото на „Юнак-Локомотив“ /Русе/ Борислав Новачков стана шампион на международния турнир „Дан Колов-Никола Петров“. Пред пълните със зрители трибуни на „Булстрад Арена“ Борислав, който живее и тренира в САЩ, спечели златния медал в категория до 65 килограма. При това по пътя си към финала записа победи срещу четирима много силни съперници. Неочаквано най-лека се оказа схватката му за златото срещу индиеца Бажранг. Новачков не показа никакви признаци на умора и набързо прегази съперника си с технически туш - 10:0. След това много силно представяне той се очертава като потенциален носител на Златния пояс на Дан Колов.
България приключи първия ден с още 4 титли. Миглена Селишка /48 килограма/ и Мими Христова /60/ бяха повече от категорични. На финала те се справиха с класни шведски състезателки. 
Два златни медала спечелиха и борцита в класическия стил. Перничанинът Иво Ангелов /59/ бе толкова силен, че турчинът Рюстем Хамет не посмя да се качи на тепиха в двубоя за първото място. Даниел Александров /80/ пък не даде нито една точка в хода на целия турнир. В последната си среща той победи Ласло Сабо, представител на авторитетната унгарска школа. 
Биляна Дудова проигра наивно шансовете си за златото. Тя поведе със 7:0 срещу Ханчар от Беларус, но рискува с поредна акция в края на тепиха, загуби точки, дори съперничката й поведе с 12:14. Дудова успя да изравни резултата в края на двубоя, но Ханчар заслужи титлата по допълнителни показатели.
55-ият турнир „Дан Колов-Никола Петров“ бе открит от кмета Пламен Стоилов. Той подчерта, че Русе е домакин на много силно състезание. После Стоилов благодари на Валентин Йорданов за всичко, което прави за родния си град.
Кметът и служебният спортен министър Даниела Дашева бяха наградени от Федерацията по борба с плакети.