Автобусни спирки със соларни панели на покрива и възможност за зареждане на смарт устройства, градски USB докинг станции с безжичен интернет, пейки с обособено място за хора с неравностойно положение и други иновативни за България продукти пуска на пазара русенската „Ас-Строй“, научи „Утро“ от собственика й Асен Тодоров. Фирмата вече изпълнява първата поръчка от новата си серия изделия „Ню Хаус“ - спирки със соларни панели за транспортната мрежа в Ботевград.
„Изделията са разработени от нашите инженери и дизайнери. Поръчката от община Ботевград е за спирки със соларни панели на покрива и акумулатори, така че докато чака автобуса, всеки да може да зарежда смартфона или таблета си. Оттам развихме идеята, добавихме нови продукти, така че се получи цяла гама нови изделия, обединени в серията „Ню Сити“. Това са неща, които в света не са непознати, но за България ще бъдат новост. Соларните панели и акумулаторите ще осигурят осветление за спирката и дори работата на един дисплей, на който да върви рекламна или туристическа информация“, обясни Тодоров.
Другият иновативен продукт, на който „Ас-Строй“ разчита, са градските докинг станции. Това ще бъде пейка със сенник, на който са инсталирани соларни панели, произвеждащи електроенергия. Освен зареждане на мобилни устройства те могат да осигуряват и безжичен интернет. 
„Наясно сме, че такива спирки и станции не могат да се поставят навсякъде, но има места, за които са много подходящи. Например една докинг станция на кея, която да посреща слизащите от корабите туристи, би била добра реклама на града. Или да кажем в Червен или в друг туристически обект - в днешно време всеки е със смартфон и иска интернет“, разви идеята си собственикът на „Ас-Строй“.