Шуменската фирма „Гарант Строй“ ООД е единственият кандидат да реализира отдавна подготвеният проект за реставрация на Доходното здание. Обществената поръчка бе обявена за пръв път още миналата година и оттогава няколко пъти бе прекратявана, променяна и стартирана наново. Срокът за последните оферти бе 16 август, а на 19 август комисията на Община Русе препоръчва да се подпише договор с единствения кандидат - „Гарант Строй“ ООД, предложил цена от 187 060,78 лв. с ДДС.       

Според условията на обществената поръчка работата трябва да бъде завършена до 1 ноември 2022 г., така че време за повече отлагане вече няма. Проектът за консервация и реставрация предвижда комплекс от мерки по екстериора на сградата, които целят подобряване на състоянието й, същевременно превеждайки я във вид, максимално близък до първообраза. В интериора не се предвиждат промени от архитектурно-строително естество, както и в обзавеждането. Реконструкция на техническите инсталации е свързана с решаване проблемите, касаещи предотвратяването на връщането на канални води в санитарните възли на ниво -3,75 при интензивни валежи; възстановяване на ефектното осветление по фасадата на сградата и изпълнението на нова мълниезащитна инсталация. Парите за реставрацията са осигурени от Общинския бюджет и Министерството на културата.
Както „Утро“ писа, Доходното здание отдавна плаче за ремонт, а според авторите на проекта за реконструкция основният проблем е, че при предишни ремонти са използвани по-евтини, но калпави материали, които развалят и естетическия вид на сградата. Предвижда се замяна на неавтентичната дограма, която първоначално е била дървена, но през 1999 г. е подменена с алуминиева, с бяло прахово покритие. Друг проблем е, че при предишен ремонт оригиналната варова мазилка е заменена с вароциментова. Наличието на цимент обаче води до повишена киселинност, която е вредна за прилежащите фасадни елементи, а едновременно с това е неестетична и отличава фасадите от първообраза.
Засегната е и декоративната каменна пластика, напълно унищожен е картушът над един от входовете, а по фасадите камъкът е чистен по механичен начин, при което е унищожен естественият му защитен слой. Някои декоративни каменни елементи липсват и ще бъдат изработени отново.
За решаване на проблема с течовете от покрива проектът предвижда подмяна на започнала да корозира поцинкована ламарина с цинкова, подмяна на компрометирани водоотвеждащи елементи и др.