Конгресмените в САЩ се споразумяха да увеличат тавана на допустимия американски дълг с 1 трлн. долара. Преговарящите сключиха сделката само една седмица преди досегашният лимит да бъде достигнат, което на практика щеше да спре работата на някои структури на държавната администрация. Това е поредната сделка за увеличаване на тавана на дълга през последните 5 години, които се сключват в последния момент.

Споразумението все още има нужда от одобрението и на Сената. Очаква се това да се случи тази седмица.

Допълнителните средства ще бъдат използвани за редица федерални програми – от мерките за сигурност по летищата и границите до заплатите на военните, финансирането на медицински изследвания, чуждестранната помощ, космически изследвания и образование.

"Споразумението ще придвижи напред консервативните приоритети и ще гарантира, че основните функции на федералното правителство ще се изпълняват ", каза Дженифър Хинг, говорител на републиканците в Комисията по бюджетни кредити.

Ако то не бе постигнато до полунощ в петък, федералните агенции трябваше да съкратят стотици хиляди работници и да изискват от много други да продължат работата си, осигурявайки правоприлагането и други основни операции без заплащане, докато спорът за финансиране в Конгреса бъде решен.

"Това споразумение е добро за американския народ и премахва заплахата от спиране на работата на правителството", каза лидерът на демократите в Сената Чък Шумер в свое изявление. Той смята, че мярката ще увеличи федералните инвестиции в медицинските изследвания, образованието и инфраструктурата.

Пентагонът ще спечели допълнително 12.5 млрд. долара от увеличението на разходите за отбрана през тази фискална година, която приключва на 30 септември. Има и възможност за допълнителни 2.5 млрд. долара „за Тръмп“, с които президентът планира да победи терористичната организация „Ислямска държава“.