Лакътят е става, в която се свързват три кости - лъчева, лакътна и раменна и позволява движение на горния крайник от и към тялото. Освен хроничните заболявания като артрит и подагра, съществуват някои други често срещани състояния, водещи до болка в лактите, пише здравният сайт puls.bg.
Най-честата причина за болки в тази става са претърпени разтежения на съединителните тъкани - обикновено болката е остра, но временна и безобидна. Прилагането на лед и приемът на обезболяващи са препоръчителни, но и без тях тъканите се възстановяват сравнително бързо.
Ако са налични треперене или схващане в кутрето и безименния пръст, съпътстващи болка в лакътя, най-вероятно става дума за компресия (притискане) на улнарния нерв, преминаващ костните подложки на върха на лакътя и вътрешната лакътна кост. Болката може да обхваща цялата предмишница и да се активизира при повдигане на ръката над нивото над ханша. Игнорирането на този проблем може да доведе до прекъсването на нерва, което налага спешно оперативно лечение. Това може да се избегне с подходящи упражнения и прилагането на противовъзпалителни и обезболяващи средства.
Фрактури и дислокации на една от трите изброени кости също могат да доведат до болкови усещания в самата става. Те могат да са микроскопични и да не се проявяват с типичните си симптоми, но е характерно затрудненато движение и често схващане на ставата, възможни са локални възпаления съпроводени с повишена температура. Особено застрашени от подобни фрактури са дългогодишните пушачи и страдащите от минерални дефицити и хормонални нарушения - фактори, понижаващи костната плътност.
Лакътните болки по време на ангина също са често срещани - пониженото кръвообръщение към сърдечните мускули води до стесняване на кръвоносните съдове и недостиг в кръвоснабдяването на ставните тъкани. Болката се проявява в лявата ръка, гърдите и врата и се отключва от физическо натоварване или силен стрес. Отшумява с преминаването на ангината.
Често, движения които се повтарят многократно в ежедневието, свързани с рязкото прилагане на сила, поддържането на неестествена позиция на ръката, скелетномускулни травми и подлагането на ставата на механичен натиск или продължителни силни вибрации водят до натрупването на микротравми и износването на ставата. С течение на времето от тях се развиват хронични кумулативни травми, които могат да доведат не само до болка, но и до силно понижение на подвижността и трудоспособността. Лечението им изисква специализирана медицинска помощ и често - физиотерапия.
Състояния като тенисния лакът са подобни на гореописаните, но се причиняват предимно от често свръхнатоварване на мускулите и сухожилията, функционално свързани със ставата. Сухожилията се нараняват и възпаляват при повтарящите се движения, като възпалението води до усилване на болката към края на деня. За лечението им се използват нестероидни противовъзпалителни средства, често под формата на локални инжекции, понякога се налага и обездвижване на ставата за да се осигури нужният покой за тъканно възстановяване. Рядко се налага оперативно лечение.