Около тридесет рутера, изгорели от гръмотевичната буря в събота срещу неделя, ще подмени „Нетуоркс България“. Устройствата са собственост на оператора и клиентите му ще получат нови безплатно. Повечето от засегнатите абонати вече имат нови рутери, въпреки почивните дни.
От светкавиците има изгорели телевизори и компютри предимно в кварталите „Родина“ и „Здравец“, научи „Утро“. По принцип обезщетения за пострадала от токови удари техника се дължат от електроразпределителното дружество и то само ако авариите са настъпили по негова вина, но случаят не е такъв.
„При проблем с телевизията, ако е от нас, изгаря сет топ бокса, с какъвто са 2/3 от телевизорите. За другите към 35% без сет топ бокс, ако са повредени от нас, си плащаме и ги ремонтираме за наша сметка. Клиентите го знаят“, заяви управителят на „Нетуоркс“ Свилен Максимов. Той призова потребителите на кабелна телевизия да проверят дали уредите и елмрежата им вкъщи са правилно занулени.
„Ако захранващият кабел на телевизора е с три жила, нулата е окей и контактът е изправен, не би трябвало да има никакъв проблем при токов удар. В повечето случаи обаче това не е така, трябва да се провери и да се поправи. Ако клиентът ни няма зануляване, да ни позвъни и техниците ни ще го направят. Услугата е безплатна. И за нас така е по-добре, отколкото да подменяме рутер или сет топ бокс“, обясни Максимов.