Здравният министър Илко Семерджиев призна, че не би пил чешмяна вода от Хасково. Той обаче изтъкна, че служебното му министерство е свършило всичко необходимо по проблема с урана в южния град.

"От 4 април знаем за проблема и сме били изключително прецизни в изпълнението на мерките", заяви Семерджиев в "Събуди се" по NOVA.

Комромиси със здравето на гражданите няма да се допускат и възможните прекъсвания във водоснабдяването ще продължат, докато проблема не се реши, каза още той.  

Министърът допълни, че не знае дали проблема е бил прикрит при предишната администрация.

"Планът ми е преизпълнен", даде оценка Семерджиев на работата си като здравен министър.

Като свои постижения той изтъкна премахването на системата за пръстова идентификация в болниците и рамковия договор между НЗОК и съюзите на лекарите и зъболекарите.

"Това означава намаляване на листата на чакащите за лечение, намаляване на лимитите и по-добро бюджетиране", заяви Семерджиев и допълни, че бюджетите на болниците ще са по-големи от тези при предишни години.

Служебният вицепремиер още каза, че много здравни заведения, които са генерирали дългове, вече постигат баланс. За пример даде столичната "Пирогов".

Семерджиев отрече това да е довело до спад в качеството на лечението.

В момента се реализира план за 12 милиона лева, с който до края на 2018г. ще се въведе план за електронна идентификация в лечебните заведения, разкри Семерджиев.

"Това означава електронни рецепти, електронни здравни досиета, елиминиране на хартията. Ще има национален електронен регистър, където всеки ще може да види как всъщност работи здравеопазването", обясни министърът. 

"Не съм заплашвал и отправял принуда към директора на агенцията по лекарствата", заяви още Семерджиев.

Миналия месец прокуратурата повдигна обвинение на вицепремиера заради предполагаем натиск и заплахи срещу директорката Асена Стоименова.

Семерджиев не отрича, че е искал тя да назначи конкретен човек за свой зам.директор.

"Изпълнявах законовите функции на здравния министър - да иска назначаването на зам.директор, какъвто там няма от 3 години", заяви той и допълни, че поискания от него Боян Доганов не се е намирал в конфликт на интереси, което също е елемент от обвинението.  

"Ако за да си свърши работата, човек трябва да направи жертви, то аз съм готов да го направя", отговори Семерджиев на въпрос дали се притеснява от съдебния процес и възможните шест години ефективно наказание.