Седемте натровени деца от детската градина в Босилковци са в добро състояние, само едното има леки болки в корема, съобщи вчера говорителката в Университетска болница Русе Стела Кръстева-Стефанова. Очаква се резултатът от микробиологичните изследвания в болничната лаборатория да бъде готов днес, който трябва да покаже причината за натравянето. Другите 3 деца и двете гледачки, които също са получили леки неразположения, са отказали лечение в болница още в Бяла и не са пристигнали в Инфекциозно отделение.
Малчуганите на възраст от 3 до 5 години бяха приети в Инфекциозното към УМБАЛ в сряда сутринта с разстройство и повръщане и съмнение за хранително отравяне. Оплакванията им започнали, след като предния ден обядвали пиле фрикасе. Първите тестове на инфекционистите показали хранително натравяне, но не се изключва вероятността причината за взрива от оплаквания да е лоша хигиена или вирус. В полза на тези предположения говори фактът, че храната в градината идва от кухня в Бяла, която изхранва още шест детски заведения с 240 възпитаници и никъде на друго място не е имало проблем.
Още в сряда е сформирана комисия от Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните със заповед на директора на инспекцията д-р Маргарита Николова. Първите резултати от работата й ще излязат най-рано днес. От пресцентъра на ОДБХ пък уточниха, че са взели проби от персонала, храната, посудата и оборудването в кухнята и градината, които се изследват. Резултатите може би ще бъдат готови днес, но след това ще се чака становището на комисията по случая, което може да бъде дадено след почивните дни около 1 май.