Приетите в Инфекциозно отделение на Университетската многопрофилна болница две момичета и четири момчета, които в понеделник след закуска са получили разтройство, повръщане и висока температура в центровете за настаняване от семеен тип на младежи с увреждания „Любов“ и „Надежда“, се подобряват, съобщи зам.-председателят на болничния директорски борд д-р Йосиф Новаков.
Както „Утро“ вчера писа, първоначално са се оплакали 14 младежи на възраст над 20 години, но след прегледи на място само петима от тях били закарани с линейки в Инфекциозното. По-късно в болницата е постъпило още едно момче. Останалите са оставени в центъра под наблюдение.
Състоянието им е добро, успокои Елена Петкова от сдружение „Еквилибриум“, което ръководи двете къщички, подслонили 22 момчета и момичета с увреждания.
Пациентите в отделението са на възраст от 20 до 25 години и имат различни заболявания - шизофрения, епилепсия, аутизъм, автоагресия. За подобряване на състоянието си те вземат специални медикаменти, които в някои случаи също могат да предизвикат обезводняване, уточни Петкова.
Младежите са стабилизирани, обезводняването им се преодолява, признаците на повръщане и диария са преодолени тотално, а вече имаме и първия резултат от изследванията, който говори, че причинителят не е вирусна инфекция, обясни д-р Новаков. Той допуска, че в случая може да става въпрос за бактериална инфекция, която е много характерна за летните горещини.
Социалните центрове нямат доставчик на храна и сами си пазаруват продуктите от лицензирани търговски вериги. Храната се приготвя на място и е една и съща и в двете съседни къщички, като седмичното меню се изготвя от диетолог от Агенцията по храните. Продуктите за злополучната закуска в понеделник е купувана в петък. В събота и неделя младежите са консумирали филия с извара, като в единия център са пили чай, а в другия, от който са натровените - прясно мляко.
Взети са проби от партидите на храната, които са идентични. Ние оказваме пълно съдействие на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ и на Регионалната здравна инспекция, защото за нас също е абсолютно важно да знаем каква е причината за инцидента и тя да бъде отстранена, уточни Елена Петкова и благодари на лекарите за грижите, които се полагат за младежите. 
Директорът на ОБДХ д-р Андриан Райков вчера каза за „Утро“, че инспекторите от агенцията са взели проби от консумираното мляко, изварата и от намерени в хладилника яйца. Направени са и натривки от ръцете на персонала в двете къщички, от съдовете и от плотовете в кухните. Всичко е изпратено в лицензираната лаботария във Варна, резултатите се чакат най-рано в петък.
Назначих със заповед комисия в състав началника на отдел „Противоепидемичен контрол“, двама микробиолози и трима инспектори от РЗИ и двама специалисти от ОДБХ, които да проучат пациентите и да изследват контактните с тях, както и консумираната храна, посочи директорът на здравната инспекция д-р Маргарита Николова.
Взетите микробиологични проби ще се изследват в лабораторията на инспекцията на бул.“Скобелев“, резултатите се чакат до три дни.
Проверка в центъра е направена и от назначена от кмета Пламен Стоилов комисия. Тя е констатирала, че екипът в социалния център, в който избухна натравянето, е реагирал бързо и адекватно. На персонала са дадени препоръки, сред които са засилване на контрола за съхранение на продукти и за включване на персонала в обучение на тема „Безопасност на храненето“ с цел предотвратяване на хранителни отравяния.
Заради инцидента предстои издаване на кметска заповед към всички доставчици на услуги, които предоставят хранене на потребители, да спазват много стриктно правилата за съхраняване и използване на бързоразвалящите се хранителни продукти.