Сто процента сме сигурни, че децата ни пострадаха от храната, дадена им в детската градина в Босилковци. Това сподели пред „Монитор” майката на настанения в инфекциозното отделение на болницата в Русе Радостин на 2,5 г. – Силвия. Тя каза, че е работила един месец като хигиенистка в градината и знае колко много се държи на чистотата в нея. Преди година детското заведение имало собствена кухня с много добра готвачка и до тогава не е имало никакви оплаквания. След това храната се доставяла от кухня-майка, в която готвели за седем детски градини в Община Бяла.

Междувременно стана ясно, че не десет, а седем деца са останали за лечение в Университетската болница в Русе, след като във вторник към 17:00 часа получили разстройство и повръщане. Другите трима малчугани не са приети, тъй като родителят на единия е отказал хоспитализация. Другите две деца са посетили лекарския кабинет като превантивна мярка, след като близките им разбрали за проблема в градината. Двете служителки в заведението също са посетили лекар, но не са настанени в болница.

Седемте деца са в инфекциозното отделение заедно с майките си, тъй като са на възраст от 2,5 г. до 5 г. Състоянието им е добро. Само едно от децата в четвъртък сутринта се е влошило и тогава му е включена система. Най-вероятно малките пациенти ще бъдат изписани в събота, след като в петък станат ясни резултатите от микробиологичните изследвания.

Още един малчуган от детска градина в гр. Бяла, в която също се консумира храна от кухнята-майка, е имал вчера болки в коремчето, разстройство и повръщане, както пострадалите деца от Босилковци, научи „Монитор”.

„Детето днес е на детска градина, причината за неразположението му може да е от най-различно естество. Важно е и че децата, настанени в болницата в Русе, са добре. Самият началник на инфекциозното отделение д-р Игова ми потвърди това”, коментира кметът на Бяла Димитър Славов. Той отново подчерта, че в кухнята-майка, приготвяща храна за 240 деца от три детски градини в Бяла и още четири - в селата Копривец, Босилковци, Дряновец и Полско Косово, има много високи изисквания към хигиената.

До изяснясняването на случая градината в Босилковци, която редовно се посещана от 13 деца, остава затворена.