Не е тайна, че социалната мрежа Facebook отдавна не е само социална, а растящ и печеливш бизнес. Печели като предлага огромната си публика на рекламодатели, които да се представят пред нея. По-малко ясно е на потребителите, че Facebook съхранява специфична информация за всеки от тях, с детайли за интересите им, възрастта, особености на живота. Прави го в рекламен профил, който всеки може да провери в настройките си. 

"Както казва една максима, "ако не ти продават, ти си продуктът" и няма място, за което това да е повече вярно, от Facebook", посочва Business Insider.

Тук може да видите информацията, която Facebook съхранява за вас, включително извън очевидното, което сте посочили, като месторабота, рожден ден, университет и лична връзка. В "Your information" на "Your ad preferences" може да бъде записано какви устройства използвате (вид мобилен телефон, лаптоп, друго), с каква операционна система, имате ли 4G връзка. 

И макар това да не е напълно изчерпателно като информация за всеки, може да бъде напълно достатъчно да се оформи доста добра представа за нас. Тя се основава на страници, които сме харесали, обновления на статуса, неща които харесват приятелите ни, локация, кариерен фокус, как си взаимодействаме с други профили и реклами - в или извън Facebook. 

Най-голямата социална мрежа има над 2 млрд. потребители и предлага колосален обем от безплатно съдържание, което ни ангажира най-малко час всеки ден. В бъдеще тя ще полага дори повече усилия да ни държи в сайта си даже по-дълго. В последните години го прави чрез допълнителни мобилни приложения като Messenger, Whatsapp, Instagram, които също са нейни.