Злоупотреби за над 50 милиона лева са открити при строежа на автомагистрала магистрала "Марица", съобщи в сряда говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова телевизия. Сигналът за нарушенията е дошъл от ОЛАФ и двама български депутати.
 
Парите са отишли не за изграждане на отсечка от магистралата, а за стабилизиране на почвата, обясни прокурор Арнаудова. По думите й поръчката е била възложена не на изпълнителя на строежа, а на конкретна фирма и то без извършена предварителна сметка колко ще струва.

Държавното обвинение е установило, че действията по изграждане на отсечката са извършени от “Пътища-Пловдив“, а поръчката е била дадена на италианска компания. Чуждата компания е сигнализирала, че има проблем с почвата, но пътната агенция не е дала поръчката на италианската фирма, а на българската.
 
"Спечелилият поръчката (за укрепване на почвата-б.р.) е "Пътища-Пловдив". АПИ в онзи момент е управлявана от Лазар Лазаров, а "Пътища-Пловдив" можете да си направите проверка кой ги управлява", заяви Арнаудова.

Във вторник прокуратурата обяви, че злоупотребите са извършени при изграждането на участъка от магистралата между Оризово и Димитровград. По документи неговото строителство започна през август 2011 г. и приключи четири години-по-късно. За изпълнител на обекта беше избрана италианската компания "Муратория Чементисти – Чи. Ем. Чи. Ди. Равена". Тя спечели търга за 31-километровия лот с цена от 133 млн. лв. без ДДС.

Италианската фирма беше наела българската компания "Пътища Пловдив", по това време собственост на бизнесмена Георги Гергов, да строи магистралата. В последните дни Георги Гергов беше замесен в скандала ЦУМ-гейт заради организираната от него среща между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.

"Прокуратурата е сигнализирана и работи по случая от юни миналата година. Сигналът е от двама народни представители, допълнително постъпи и сигнал от ОЛАФ. На 17 септември (2016 г.-б.р.) започнахме разследване и е образувано производство срещу длъжностни лица от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за безстопанственост и престъпление по служба. Касае се за отсечка от 31 км", каза прокурор Арнаудова.

Разследващите са установили, че отводняването на почвата на 4 км почва под аутобана струва 51 млн. лева. "Няма документи, обосноваващи тази цена. Това са поискали "Пътища-Пловдив", това са получили от АПИ", заяви Арнаудова.
 
По думите на Арнаудова Агенция "Пътна инфраструктура" и "Пътища-Пловдив" са назначили една и съща фирма, упражняваща контрол по изпълнение на дейностите.