Престъпен канал за превеждане на мигранти през Дунав мост с участието на русенски граничен полицай е предотвратен в понеделник след успешна реализация на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при Областната дирекция на МВР, дирекция „Вътрешна сигурност“ към вътрешното министерство и отдел „Антикорупция“ в Румъния, съобщиха вчера от Окръжна прокуратура. 
В резултат на операцията призори на 24 април след Гюргево в посока Букурещ са задържани петима иракчани и иранци в микробус и петима русенци на възраст от 27 до 46 години, които са ги придружавали с три коли. 
Четирите автомобила са преминали Дунав мост в понеделник между 2.30 и 4 часа сутринта.
Първо през 30 минути са минали двете коли с по един русенец зад волана. После през пункта е преминал товарен микробус „Мерцедес“, управляван от 45-годишен русенец, а накрая е минала още една кола с двама русенци. След граничния пункт на северния бряг на Дунав четирите автомобила са били спрени и основно проверени от румънски служители в отдел „Антикорупция“ и униформени. В буса е имало пет дървени сандъка, облепени с изолационен материал и обвити с найлон. При разпечатването им отвътре са извадени жена и четирима мъже, които били на границата на задушаването. 
Чужденците са преведени в русенския арест, а петимата русенци са задържани в Гюргево. Веднага след това жилищата им са претърсени и в тях са намерени големи количества наркотици и пари.
Разследването е възложено на следовател от следствения отдел при Окръжна прокуратура и се осъществява под ръководството на Районна прокуратура. По делото вече са разпитани свидетели, работата по него продължава. Ако вината на каналджиите бъде доказана, наказанията са затвор от 3 до 12 години, глоби от 10 000 до 30 000 лева и частична или цялостна конфискация на имуществата им. Предстои извършване на допълнителни разпити, изискване на документи и назначаване на експертизи. Определеният първоначален срок за следствените действия е 2 месеца, посочват от Окръжна прокуратура.
 Престъпната дейност на русенската група е била проследена от няколко месеца от криминалисти и румънските им колеги от отдел „Антикорупция“. По първоначални данни петимата мъже са плащали на човек от граничния пункт за безпрепятствено минаване на границата, поради което се твърди, че в канала е замесен граничен полицай.
От РД „Гранична полиция“ отказаха коментар по прессъобщението на Окръжна прокуратура, но уточниха, че до вчера вечерта няма отстранени от длъжност служители. Във връзка със случая се извършва и вътрешна проверка.