По неясни причини повечето ябълкови градини в Русенско не са успели да цъфнат и няма да дадат плод. Това научи „Утро“ от председателя на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев. Феноменът се среща само в нашия регион и за него все още няма приемливо обяснение. Овощарите смятат, че се дължи на някакви местни климатични особености.
От моите 200 декара ябълки, цъфнаха около 60, такова е положението и в Сливо поле, и в Бяла, и в Ситово. Някои сортове изобщо не цъфнаха, каза Колев, чиите градини са между Русе и Николово. 
Нецъфналите градини с ябълки ще донесат загуби на овощарите, тъй като такъв неочакван риск не се покрива от никаква застраховка. Известна компенсация фермерите ще получат заради очакваните малко по-високи цени, тъй като тази година не се очаква пазарът да бъде залят от евтин внос. 2015 и 2016 г. заради забраната на Русия за внос от Европейския съюз огромни количества полски ябълки идваха в България на невероятната цена от 5-8 евроцента за килограм на едро. Тази година обаче Полша пласира продукцията си в Китай по споразумение между двете страни. Затова се очаква изкупните цени да се върнат до нормални нива от порядъка на 60-70 стотинки за килограм.
Овощарите ще компенсират спадналите доходи и с реколтата от круши, праскови и череши, които се очаква да се добри. Докато студовете миналата седмица покосиха черешовите градини в Кюстендилско, в региона почти няма поражения. Като цяло насажденията са добре и само в най-ниските места има щети от слана. Кайсията, прасковата, черешата и сливата са податливи на студове в момента, тъй като те вече са на завръз. Но метеоролозите предричат топло време занапред.