Талантливият състезател на „Джамбо“ /Русе/ Иван Банчев се върна с два медала от европейското първенство по стрелба с лък за кадети в гръцкия град Маратон. Иван спечели бронз в личния турнир, след което стана вицешампион с националния тим в отборния шампионат. По този повод „Утро“ разговаря с личния му треньор Йордан Джамбазов.

- Г-н Джамбазов, откога това момче тренира при вас?
- Беше преди 4 години. Дойде в залата с още няколко деца и каза, че иска да опита. Напредна много бързо и започна да печели твърде рано първите си отличия. Виждах, че изпреварва връстниците си в развитието си. Помислих и си казах, че вместо да тъпче на едно място, трябва да го пратя в състезания в по-горна възрастова група. Така и направих. Когато беше на 11 години, го прехвърлих да стреля при кадетите. И там беше най-добър. Миналата година пък стреля с мъжете на турнира от Европейската купа в София. Тогава той, Мирослав Мирчев и Христо Христов постигнаха най-много от всички български отбори - излязоха от квалификациите и стреляха в елиминациите.
- Чакайте, на колко години е Иван?
- На 14.
- И се състезава при мъжете?
- И пак ще го прави. 
- Разкажете ни още нещо за него.
- Момчето е от Щръклево и учи в местното училище.
- Това означава, че пътува всеки ден за тренировки до Русе?
- Всеки ден! Точен, изпълнителен, истински професионалист на тази възраст. Като прибавим и безспорния му талант, може да разберете за какво момче става дума.
- Какви са неговите, а и вашите амбиции?
- През тази година ще участва на световно първенство за кадети в аржентинския град Росарио. Там ще се покриват квоти за участие на Младежката Олимпиада. Целта е една от квотите да бъде негова.
- Докъде може да стигне Иван Банчев?
- Всичко зависи от него. Ако продължава да тренира по същия начин и да е отговорен в подготовката си, ще стигне много далеч.