Европейската имунизационна седмица започва утре, съобщават от Българското сдружение по иновативна медицина.

Седмица се отбелязва в страните членки от ЕС от 2006 г. като израз на последователната европейска политика за превенция чрез ваксинация. В рамките на дните от 24 до 30 април за 11-ти път 53 държави в Европа ще осъществят редица активности, които целят да информират и ангажират основните целеви групи под призива "Ваксините действат!".

Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са в следствие на заболявания, за които съществуват действащи ваксини. Имунизациите срещу дифтерия, морбили, тетанус и коклюш спасяват човешки живот и до голяма степен здравето на децата зависи от ангажираността на родителите. Важно е да се знае, че липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на засилено прилаганата имунопрофилактика, отбелязват от сдружението.

Те допълват, че съвременният имунизационен календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести - туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит.

Инициативата за Европейската имунизационна седмица е на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация /WHO Europe/ и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията /ECDC/ и се отбелязва от всички страни-членки на ЕС за постигане на имунизационните цели, заложени в Европейския план за действие по ваксините 2015-2020.